Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu și Ciucă reacționează în cazul adâncirii canalului Bâstroe. „România nu permite sub nicio formă distrugerea Deltei Dunării. Va fi sesizată CE”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut autorităților ucrainene oprirea lucrărilor de adâncire a canalului Bâstroe deoarece „România nu permite sub nicio formă distrugerea Deltei Dunării”. De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a explicat că ”orice excedere” de la lucrări de întreţinere pe canalul Bâstroe va fi clarificată între România şi Ucraina şi că în acest caz va fi sesizată Comisia Europeană.

Liderul social democrat Marcel Ciolacu a cerut ca autoritățile române să ia „decizii rapide pentru ca lucrările de pe Bâstroe să înceteze imediat și situația să revină la normal”.

România nu permite sub nicio formă distrugerea Deltei Dunării! Lucrările de pe Canalul Bâstroe trebuie să înceteze acum!

Statul și poporul român au fost solidari și au ajutat, la greu, Ucraina. Poporul român însă nu acceptă să rămână fără această minune a naturii care este Delta Dunării!

Vreau să fiu foarte clar: minciunile, manipulările și minimalizarea problemei trebuie să înceteze!

Autoritățile române trebuie să ia decizii rapide pentru ca lucrările de pe Bâstroe să înceteze imediat și situația să revină la normal.

Vom face apel la toate convențiile internaționale, bilaterale și la toate forurile pentru cauza Deltei Dunării!

Ne vom proteja, cu toate forțele, moștenirea generațiilor următoare!”, a scris președintele PSD, Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Nicolae Ciucă, despre lucrările de dragare a canalului Bâstroe: ”Orice excedere a acestor lucrări va fi clarificată”

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că ”orice excedere” de la lucrări de întreţinere pe canalul Bâstroe va fi clarificată între România şi Ucraina, iar în acest caz va fi sesizată Comisia Europeană.

”Schimbul de documente între instituţiile din România şi cele din Ucraina, inclusiv ultimul răspuns al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, redă faptul că lucrările au fost unele de întreţinere şi nu de adâncire a şenalului navigabil. (...) Tot ce am realizat noi instituţional vizează menţinerea activităţilor părţii ucrainene pe canalul Bâstroe în limita lucrărilor de întreţinere. Orice excedere a acestor lucrări va fi clarificată între autorităţile din România şi cele din Ucraina şi va fi sesizată Comisia Europeană. (...) Se discută cât se poate de concret cu autorităţile din Ucraina. Ministrul Aurescu a vorbit sâmbătă cu ministrul de Externe Kuleba şi au clarificat cât se poate de bine acest subiect, legat de ce se desfășoară", a precizat Ciucă, potrivit Agerpres.

Președintele PNL a menționat că nu are informaţii că lucrările pe canalul Bâstroe s-ar fi realizat cu bani europeni.

”Cert este că anul trecut, pe documentele care au fost puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe, nu a existat un acord al MAE în acest sens”, a adăugat Ciucă.

De asemenea, șeful Executivului a spus şi că nu are informaţii că Ucraina ar avea în plan să construiască o hidrocentrală în zona Bâstroe.

”Noi am discutat cu partenerii şi cu vecinii noştri ucraineni şi, de asemenea, cu Comisia şi canalul Sulina îl punem la dispoziţie din toate punctele de vedere, contribuind la tot ceea ce înseamnă asigurarea şenalului navigabil, astfel încât să putem să folosim la maxim canalul Sulina.

Există o serie întreagă de demersuri care sunt în derulare şi sperăm ca într-o perioadă de timp scurtă să putem să asigurăm inclusiv circulaţia pe canalul Sulina pe timp de noapte şi atunci traficul s-ar fluidiza şi ar permite să se funcţioneze în limite de normalitate", a adăugat Nicolae Ciucă.

În plus, premierul a subliniat că a cerut tuturor autorităților să verifice din punct de vedere tehnic cum se desfăşoară navigaţia pe canalele Dunării.

Potrivit sursei citate, Nicolae Ciucă a reamintit că România a solicitat, prin Ambasada Ucrainei, ca autorităţile ucrainene să îşi dea acordul pentru ca navele româneşti dotate cu echipamente tehnice, care pot să verifice adâncimea canalului, să poată să meargă inclusiv în partea ucraineană şi să execute aceste verificări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE