Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România cere clarificări Ucrainei privind dragarea canalului Bâstroe la Conferința de Securitate de la Munchen

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat sâmbătă, că a cerut Ucrainei la Conferința de Securitate de la Munchen să dea explicații privind dragarea canalului Bâstroe. Șeful diplomației române a afirmat că a discutat cu omologul său ucrainean despre faptul că România se opune unor astfel de lucrări.

18/02/2023 , 21:01

Reacția Ambasadei Ucrainei la București privind lucrările de dragare pe canalul Bâstroe

Oficialii ucraineni au transmis că lucrările de dragare au ca scop întreținerea canalului navigabil și că vor informa România dacă "partea ucraineană va planifica implementarea proiectelor majore diferite de cele operaționale curente"..

"Toate lucrările de dragare pe Dunăre, desfășurate în prezent de către partea ucraineană, care sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei, sunt de natură operațională curentă și vizează exclusiv întreținerea căii navigabile, adică asigurarea siguranței navigației prin menținerea caracteristicilor tehnice actuale, precum și eliminarea consecințelor de colmatare naturală.

Lucrările operaționale de dragare pe șenalul maritim navigabil, ca urmare a colmatării naturale semnificative, se execută în mod permanent de mai mulți ani în zonele specificate și convenite, în conformitate cu normele legislației ucrainene, acordurile și convențiile internaționale. În august 2022, partea ucraineană a informat Administrația Fluvială a Dunării de Jos cu privire la lucrările planificate.

În cazul în care partea ucraineană va planifica implementarea proiectelor majore diferite de cele operaționale curente, partea română va fi informată în prealabil și va avea loc convenirea acestora în conformitate cu legislația în vigoare, acordurile și convențiile internaționale", este reacția Ambasadei Ucrainei la București.

Știrea inițială

„În marja Conferinței de Securitate de la Munchen, am discutat cu colegul meu Dmytro Kuleba (ministrul ucrainean de Externe, n.red) și am solicitat clarificarea cât mai curând a poziției Ucrainei privind dragarea canalului Bâstroe, complementar demersurilor deja întreprinse de MAE român pe lângă partea ucraineană”, a scris Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, pe Twitter.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, joi, va transmite Comisiei Europene poziția României de a se opune planului Ucrainei de face a lucrări de dragare pe canalul Bâstroe. Mai mult, instituția condusă de Bogdan Aurescu susține că nu a primit informații de la autorități despre desfășurarea unor astfel de activități de către oficialii ucraineni.

De asemenea, Ministerul Mediului va împiedica toate lucrările de pe Canalul Bâstroe care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării, în condiţiile în care nici legislaţia naţională a României, nici legislaţia ucraineană nu permit desfăşurarea unor lucrări în acea zonă, a anunţat, joi, ministrul Mediului, Barna Tanczos.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE