Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia, acuzată că spionează statele nordice. Moscova neagă acuzațiile că ar folosi nave-fantomă în Marea Nordului

Rusia are o flotă de „nave fantomă” în Marea Nordului, care fac hărți ale parcurilor eoliene offshore, conductelor de gaz, cablurilor electrice și de internet.

Dezvăluirile apar într-un serial documentar numit „Războiul din umbră”, produs de televiziunile publice din Suedia, Danemarca, Finlanda și Norvegia. Moscova neagă vehement acuzațiile de spionaj.

Guvernele Suediei și Norvegiei sunt în alertă din cauza unor posibile misiuni de spionaj rusești. Un documentar difuzat de posturile publice de televiziune din țările nordice acuză Rusia că strânge date și pregătește acte de sabotaj în regiune.

În așteptarea aderării la NATO, Suedia trage un semnal de alarmă: ”Acest lucru confirmă ceea ce știm de mult timp, că Rusia nu este doar o amenințare gravă la adresa securității, păcii și libertății Ucrainei, ci este și o amenințare latentă la adresa altor țări din vecinătate, inclusiv a noastră.

Și, așa cum am spus, acest lucru nu este deloc nou pentru noi, dar pentru aceasta întârim Forțele de Apărare Suedeze. Uneori se întâmplă lucruri care ne cer să reacționăm. Dar nu voi vorbi despre aceasta acum”, a declarat Ulf Kristersson, prim-ministrul Suediei.

Cum răspunde Rusia acuzațiilor

Rusia neagă acuzațiile de spionaj. Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin solicită în schimb mai multă atenție în ancheta privind sabotajul care a lovit gazoductul Nord Stream.

”Aceste instituții media din țările menționate se înșală în investigațiile lor și preferă din nou să acuze Rusia fără motiv. Am prefera să-i vedem acordând mai multă atenție atacului terorist asupra conductelor Nord Stream și necesității unei investigații internaționale transparente, urgente și ample cu privire la aceste acte fără precedent de terorism și sabotaj.”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.

În septembrie anul trecut, a avut loc o serie de explozii la conducta Nord Stream, care transporta gaze naturale rusești către Europa. Rusia nu a fost inclusă în anchetă de către țările nordice și probabil pe bună dreptate, având în vedere suspiciunile recente de spionaj.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE