Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Presa rusă: Moscova șterge Kievul și Ucraina din manualele școlare

Din noile manuale școlare rusești au fost șterse mai multe informații despre Kiev și Ucraina, potrivit Mediazona, citat de euronews.com.

Site-ul de știri al opoziției a relatat joi că în ultima ediție a manualului de clasa a patra "Lumea din jurul nostru" au fost șterse mai multe referiri la Kiev și Ucraina. În comparație cu cea din 2021, noua ediție conține multe secțiuni modificate, a scris Mediazona.

Referințele la capitala ucraineană au fost șterse din secțiunile despre Rusia Kieveană, un stat care se întindea pe teritoriul actual al Belarusului, Ucrainei și Rusiei.

În ediția din 2021 se preciza că "Cronica vremurilor trecute" a fost scrisă de Nestor, un călugăr de la Mănăstirea Peșterilor din Kiev. În noua versiune, Nestor este numit pur și simplu călugăr și nu se menționează că a trăit în Kiev- Pechersk Lara.

Atunci când se vorbește despre prințul Igor, exemplarul mai vechi afirmă că acesta "a început să domnească la Kiev", iar cel nou se spune că "a început să domnească în Rusia".

Angajații editurii Prosveshchenie (Iluminism), care au scos cartea, au declarat pentru Mediazona că li s-a cerut să elimine referințele "nepotrivite" despre Ucraina și Kiev din toate manualele școlare.

Avem sarcina de a face să pară că Ucraina pur și simplu nu există

-angajat al editurii Prosveshchenie

"Este extrem de problematic atunci când un manual pur și simplu nu are nicio informație despre o țară. Un copil crește fără nicio cunoștință despre această țară, ar fi mult mai ușor pentru el să creadă televizorul", spune un angajat al editurii.

Noile manuale vor apărea anul viitor

În ediția anterioară scrie că prințul Vladimir a botezat toți oamenii din Kiev, acum în cea nouă se precizează doar "în capitală".

Manualele școlare "unificate" au fost publicate pentru anul viitor. Noile manuale au fost tipărite, dar nu sunt încă în vânzare.

Angajatul editurii spune că manualele vor fi emise până la sfârșitul primăverii pentru anul școlar următor.

"Dacă este posibil, este mai bine să nu se menționeze deloc Ucraina. Acum manualele menționează Kievul mai ales în contextul Rusiei Kievene și al eliberării orașului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Suntem liberi să descriem modul în care armata sovietică a salvat Kievul, dar de o Ucraină independentă nici nu poate fi vorba", a declarat un editor pentru Mediazona.

În decembrie, Serghei Kravtsov, ministrul rus al Educației, a anunțat crearea unor "manuale unificate de istorie a Rusiei și de istorie mondială", care să țină cont de "evenimentele istorice care au avut loc în acest an".

"Acesta este începutul unei operațiuni militare speciale și intrarea în Federația Rusă a Republicilor Populare Donețk și Lugansk, a regiunilor Zaporojie și Herson, precum și presiunea unor sancțiuni fără precedent. Aceste fapte, desigur, vor fi reflectate în noile manuale școlare", a declarat ministrul.

Autoritățile ruse spun că pregătesc, de asemenea, materiale didactice care vor "clarifica rolul Kievului" în istoria Rusiei.

Aceste materiale urmează să fie livrate pentru următorul an școlar.

Împărtășind povestea pe Twitter, analistul Alex Kokcharov a scris: "Rusia rescrie din nou istoria".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE