Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii încearcă să „rescrie istoria” în Mariupol. Peste 25.000 de ucraineni ar fi fost uciși în oraș

După luni de zile de când au cucerit orașul Mariupol, rușii au început să reconstruiască portul, având grijă să radă de pe suprafața pământului ultimele semne ale rezistenței ucrainenilor, dar și urmele eventualelor crime de război.

Mariupol, port extrem de important din punct de vedere strategic, a fost una dintre primele ținte ale armatei ruse. Ucrainenii au reușit să țină piept asediului nu mai puțin de 86 de zile. Bombardarea Teatrului Dramatic, unde se adăposteau în jur de 1.000 de oameni, și atacul asupra maternității din oraș sunt doar două dintre marile tragedii trăite de locuitorii din Mariupol.

Rușii au început să construiască un nou oraș, care funcționează după fusul orar al Moscovei

Pe ruinele a ceea ce a fost cândva Mariupol, rușii au început să construiască un nou oraș, care funcționează după fusul orar al Moscovei. Moneda ucraineană este pe cale de dispariție, toate rețelele de telefonie mobile și televiziune sunt rusești.

Localnică: „După ce am văzut (cum au demolat casele n.red) nu am putut dormi. Nu-mi vine să cred. Mă gândesc la colțul acesta. Aici era patul unde dormea mătușa noastră și o fereastră. Sunt atât de recunoscătoare ginerelui meu care a venit să ne ia. Din câte înțeleg, dacă rămâneam acolo, azi nu mai eram.”

Doar câteva școli sunt deschise și toate predau programa școlară a Moscovei.

Petro Andryushchenko, viceprimar Mariupol: „Nu le dau voie copiilor să vorbească limba ucraineană în școală. Părinții lor sunt pedepsiți și amenințați că vor fi arestați. Și înțelegem ce se întâmplă. Rescriu istoria. Redefinesc identitatea națională. Ce aș mai putea să spun?”

Peste 25.000 de ucraineni ar fi fost uciși în Mariupol

Milana, o fetiță ucraineană, care și-a pierdut mama în bombardamentele rușilor din 2015, pe când avea doar șase ani, a fost un simbol al tragediei Ucrainei. Fetița și-a pierdut un picior, în atacul rușilor. O pictură murală care o înfățișează pe copilă strângând în brațe un ursuleț de pluș a fost acoperită complet de rușii care lucrează la „reconstruirea” orașului.

Petro Andryushchenko, viceprimar: „Au distrus tot ce aveam, au distrus tot ce aveau oamenii din Mariupol, dar nu au distrus doar fizic. Au distrus complet viața oamenilor.”

Peste 25.000 de ucraineni ar fi fost uciși în Mariupol, potrivit estimărilor Kievului. Numărul este atât de mare încât, în ciuda eforturilor, rușii nu mai pot șterge urmele acestor orori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE