Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj INSCOP: Peste 70% din români consideră Rusia vinovată pentru războiul din Ucraina

Majoritatea românilor (71,2%) consideră Rusia ca fiind vinovată pentru războiul din Ucraina, iar 50,3% sunt de părere că Ucraina va câștiga confruntarea. De asemenea, 87,3% din români cred că liderii ruși ar trebui condamnați pentru crimele de război. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile unui sondaj realizat în perioada 16-21 mai de INSCOP Reasearch.

Astfel, potrivit acestuia, la întrebarea „Cine credeți că este principalul vinovat de declanșarea războiului din Ucraina?”, 71,2% din români au menționat Rusia; 10,4% - SUA; 4,5% - Ucraina; 3,9% - NATO; 1,7% - UE, iar 8,3% au afirmat că nu știu sau că nu răspund

De asemenea, la întrebarea „Cine ar câştiga războiul din Ucraina?”, 50,3% din cei intervievați au apreciat că Ucraina; 26,1% - Rusia, iar 23,5% au spus că nu ştiu sau nu răspund.

Totodată, 87,3% din români s-au declarat de acord cu afirmaţia că „liderii ruşi ar trebui să fie condamnaţi pentru crimele de război din Ucraina”. În acest timp, 7,7% și-au exprimat dezacordul şi 4,9% nu ştiu sau nu răspund.

În ceea ce privește enunțul „Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina pentru a câştiga războiul”, 21,9% din respondenți au fost de acord cu această afirmație, în timp ce 73,5% au afirmat că nu cred acest lucru. Au afirmat că nu știu sau nu răspund 4,5% din cei intervievați.

Referitor la ipoteza ocupării Republicii Moldova, 22,7% din respondenți sunt de părere că Rusia va ocupa Republica Moldova, însă peste două treimi (68,7%) nu sunt de acord, în timp ce 8,3% nu pot aprecia sau nu știu, iar 0,3% nu răspund.

Prezența trupelor NATO, privită favorabil

Cercetarea sociologică a relevat faptul că 65% din români au o părere bună despre faptul că NATO şi SUA trimit mai multe trupe în România. În februarie, numai 59,2% aveau această opinie.

O părere proastă despre faptul că NATO şi SUA trimit mai multe trupe în România deoarece acest lucru va supăra Rusia a fost exprimată de 31,7% din respondenți, în scădere de la 35,4% în februarie, iar 3,4% nu au răspuns.

Referitor la atitudinea României în cadrul NATO, 51,2% din români sunt de părere că ţara noastră trebuie îşi îndeplinească obligaţiile de stat de membru NATO şi să ajute militar statul aliat atacat, 28% opinează că nu trebuie să participe la război, dar să trimită ajutoare medicale şi hrană, iar 15,9% sunt de părere că România trebuie să rămână neutră. Doar 3% din români cred că țara noastră ar trebui să iasă din NATO, în timp ce 1,9% nu ştiu sau nu răspund.

Atitudine pro-europeană

Cercetarea sociologică a arătat că 83% din respondenți nu consideră că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană, față de 74,7% în februarie. Doar 14,6% din cei intervievați sunt de părere că România ar trebui să părăsească blocul comunitar, o scădere semnificativă faţă de luna februarie, când 22,4% erau de această părere.

Totodată, doar 11,9% din români, faţă de 15,7% în februarie, consideră că România ar trebui să iasă din NATO, în timp ce 86% spun că România trebuie să rămână în Alianța Nord-Atlantică, faţă de 81,2% în februarie, iar 3,2% nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul a abordat și situația referitoare la exploatarea gazelor din Marea Neagră şi independenţa energetică a României.

Astfel, procentul românilor care cred că, prin exploatarea acestor resurse, România nu va mai fi dependentă de importurile din Rusia, a crescut, ajungând la 66,9%, faţă de 53,2% în februarie.

De asemenea, 26,7% din respondenţi cred că gazul extras din Marea Neagră va fi vândut în Occident şi nu va rămâne în România, în timp ce în februarie proporția acestora era de 43%. Din cei intervievați, 6,4% au afirmat că nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Asociației New Strategy Center, prin interviuri telefonice, pe un eșantion reprezentativ de 1.100 de persoane cu vârste de cel puțin 18 ani. Marja de eroare a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE