Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA trimit un nou pachet de armament de peste 300 de milioane de dolari Ucrainei. Acesta ar putea semnala începutul contraofensivei pregătite de Kiev

Statele Unite trimit Ucrainei un ajutor militar suplimentar de aproximativ 325 de milioane de dolari, inclusiv o cantitate enormă de cartușe de artilerie și muniție, pe măsură ce se apropie lansarea ofensivei de primăvară împotriva forțelor rusești, a anunțat miercuri Pentagonul.

Stocul de rachete al Ucrainei

SUA au refuzat să spună exact cât de multă muniție va fi trimisă Ucrainei, dar ultimul pachet seamănă cu alte livrări recente, care au inclus rachete pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, sau HIMARS, și obuziere, precum și o serie de alte rachete și muniție antitanc. Toate acestea vor fi scoase din stocurile Pentagonului, astfel încât să poată ajunge rapid pe linia frontului.

Un oficial ucrainean a avertizat luni că este doar o chestiune de timp până când țara sa va fi pregătită din punct de vedere militar să înceapă contraofensiva.

Scurgerea recentă de informații clasificate a inclus o serie de documente care detaliază calendarul livrărilor de arme către Ucraina și evaluări nepublicate anterior despre cât de repede ar putea rămâne armata ucraineană fără muniții critice de apărare aeriană. Acestea includeau proiecții conform cărora stocurile de rachete ar putea fi epuizate chiar la sfârșitul acestei luni sau în luna mai, ceea ce ar oferi oportunități mai mari pentru lovituri devastatoare ale aviației și artileriei rusești.

Ce va include noul pachet?

Anunțul privind noul ajutor american vine înainte de întâlnirea de vineri din Germania a liderilor din domeniul apărării și al armatei din peste 50 de țări pentru a discuta și a planifica viitoarea asistență pentru securitatea Ucrainei.

Noul pachet de ajutor american include muniții de demolare pentru curățarea traseelor, peste nouă milioane de cartușe pentru arme de calibru mic, patru vehicule de sprijin logistic, piese de schimb și echipamente pentru securitatea portului și pentru întreținere și reparații.

Oficialii au declarat că armele și alte echipamente vor ajuta în momentul în care Ucraina se pregătește să treacă de la ceea ce a fost un impas lung și sângeros de iarnă, concentrat pe luptele grele din estul Ucrainei, în special în jurul orașului Bahmut din provincia Donețk.

În timp ce luptele au fost brutale, nu a fost schimbat prea mult teritoriu. Moscova controlează aproximativ jumătate din Donețk, iar capturarea Bahmut ar fi un pas înainte pentru a pune mâna pe jumătatea rămasă.

Acesta este cel de-al 36-lea pachet de ajutor al Pentagonului pentru Ucraina de la începutul războiului, în februarie 2022, și aduce ajutorul militar total al SUA la aproape 36 de miliarde de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE