Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bulgaria va trimite ajutor militar în Ucraina. Ce armament ar pute oferi armatei urcainene

Bulgaria va trimite pentru prima dată ajutor militar în Ucraina, după ce Parlamentul a aprobat în majoritate o propunere legislativă, înaintată de patru partide pro-europene. Proiectul a trecut cu 175 de voturi pentru și 49 împotrivă.

Guvernul bulgar are acum la dispoziție o lună pentru a decide ce fel de arme poate furniza țara, fără a-și reduce propriile capacități de apărare.

Anterior, Bulgaria a fost de acord să repare echipamentul militar ucrainean în fabricile sale militare, dar a refuzat să trimită arme, din cauza opoziției președintelui țării și a partidelor pro-ruse.

Inițiativa a stârnit dezbateri aprinse

Votul de joi a survenit în urma unor dezbateri aprinse cu privire la oportunitatea ca Bulgaria să ofere un astfel de ajutor, ceea ce reflectă diviziunile din societate, cu privire la război.

„Trebuie să ne dăm seama că aceasta este o agresiune la scară mult mai mare și o încercare de a modifica structura existentă a Europei de Est, anunțată de Putin la Conferința de Securitate de la München în 2007. Atunci, el a spus în mod explicit că Rusia urmărește să revizuiască situația existentă în Europa de Est. După aceea, au urmat conflictele din Georgia și Crimeea. Este vorba despre un război nu doar împotriva Ucrainei, ci despre o încercare de a impune o politică imperială de influență rusă”, a declarat Hristo Ivanov, lider al partidului Bulgaria Democrată.

Deși nu există o opoziție majoră cu privire la faptul că agresiunea Moscovei ar trebui condamnată, unele dintre partidele din Parlamentul bulgar se tem că trimiterea de ajutor militar către Kiev ar putea supăra Kremlinul. Partidul naționalist pro-rus Vazrazhdane și-a chemat susținătorii să protesteze în fața clădirii Parlamentului față de ajutorul militar acordat Ucrainei, care "împinge țara spre război".

Până în prezent, Bulgaria, alături de Ungaria, au fost singurele țări membre ale UE care au refuzat să trimită arme în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE