Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia a oprit mai mulţi migranţi la graniţa cu Belarus. Tentativele de trecere frauduloasă a frontierei, tot mai numeroase

Polonia se confruntă cu un număr tot mai mare de treceri ilegale ale frontierei dinspre Belarus, în ciuda deciziei autorităților de a ridica un zid la frontiera dintre cele două țări. Odată cu venirea iernii, riscul ca aceste persoane să-și pună viața în pericol va creste, spun organizațiile umanitare.

După cum susțin reprezentanții Gărzii de Frontieră, de când a fost construit zidul, numărul persoanelor care încearcă să treacă ilegal frontiera a scăzut, dar în ultimele zile aceste tentative sunt tot mai numeroase.

„Pe parcursul ultimelor 24 de ore, am detectat 124 de tentative de trecere ilegală a frontierei din Belarus în Polonia. Este vorba de secțiunile de frontieră în care există cursuri de apă sau râuri. Pontoanele sunt, de asemenea, foarte des folosite în acest scop”, a declarat Konrad Szwed, Ofițer de presă al Poliției de Frontieră.

Iarna pune probleme organizațiilor umanitare

Organizațiile umanitare care activează la granița dintre Polonia și Belarus sunt îngrijorate că situația va fi mai dificilă odată cu venirea iernii.

„Noi și alte organizații care operează la granița polono-belarusă (primim n.r.) de la câteva zeci până la câteva sute de solicitări de ajutor în fiecare lună. Persoanele care vor traversa în timpul iernii sunt mult mai expuse la riscul de a-și pune în pericol sănătatea sau viața. În contextul de acolo, respectiv zone sălbatice, păduri, lacuri, râuri, mlaștini, se poate suferi foarte repede de hipotermie, mai ales dacă nu ești conștient de astfel de condiții, dacă nu ai echipamentul adecvat, dacă nu ești pregătit”, Marianna Wartecka, Fundația Ocelenie.

Pe lângă persoanele care încearcă să ajungă în Europa, există un număr de oameni dați dispăruți, despre care nu se știe unde se află de luni de zile. Coordonarea acestor căutări nu este ușoară.

„Sunt câteva zeci de familii speriate. În rândul persoanelor care trec frontiera dintre Polonia și Belarus, numărul naționalităților a depășit 80. Așadar, sunt implicate câteva zeci de asociații ale Crucii Roșii și Semilunii Roșii”, a declarat Michał Mikołajczyk, Reprezentant Crucea Roșie.

În urmă cu câteva zile, cadavrul unui bărbat dispărut a fost găsit într-un râu. Acesta a fost identificat și înmormântat în Polonia. Se apropie iarna, iar condițiile din pădurile din jurul graniței devin din ce în ce mai dificile. Magdalena Chodownik, pentru Euronews, din Varșovia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE