Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sprijinul cetățenilor SUA pentru înarmarea Ucrainei este în scădere. Oficial american: "Angajamentele costisitoare nu sunt veșnice, dacă nu faci lobby pentru acestea"

Odată cu vizita sa în Ucraina, Joe Biden a reiterat sprijinul SUA pentru cauza Kievului și promisiunea că Washingtonul le va fi alături ucrainenilor atât cât este nevoie, însă peste ocean lucrurile nu arată la fel de bine. Sprijinul public pentru livrarea de arme Ucrainei începe să se reducă odată cu trecerea primului an de la declanșarea războiului.

Doar 58% dintre americani consideră că SUA ar trebui să ofere în continuare ajutor militar Ucrainei, potrivit unui nou sondaj realizat de Reuters/Ipsos, în perioada 6 februarie-13 februarie pe un eșantion de peste 4.000 de americani, potrivit Euractiv.

Cifra este îngrijorătoare, în contextul în care, în aprilie 2022, 73% dintre americani susțineau că SUA trebuie să livreze arme Ucrainei.

Scăderea entuziasmului pentru cauza Ucrainei apare într-un context dificil al politicii americane, în care capacitatea lui Joe Biden de a sprijini Kievul la cel mai înalt nivel ar putea fi restrânsă.

Republicanii apropiați de Donald Trump cer limitarea ajutorului

Republicanii se află într-un impas cu Casa Albă, în ceea ce privește creșterea plafonului de îndatorare - care limitează suma de bani pe care Statele Unite o pot împrumuta. Aceștia cer reduceri semenificative ale cheltuielilor, pentru a reduce deficitul, în condițiile în care Statele Unite pompează miliarde de dolari în ajutor militar și de altă natură în Ucraina. O serie de legislatori republicani aliați ai fostului președinte Donald Trump au cerut limitarea ajutorului.

Schema de sprijin acordată Ucrainei ar putea deveni un ping-pong politic în campania prezidențială pentru 2024, care este deja în curs de desfășurare.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care cel mai probabil va candida din partea republicanilor, a criticat politica de "cec în alb" a lui Biden în privința Ucrainei, mai arată sursa citată.

Deocamdată, mulți lideri republicani din Congres, care se opun cu înverșunare lui Biden în mai toate privințele, susțin livrarea de echipament militar către Ucraina și cer ca Washingtonul să trimită arme mai puternice, mai rapid.

Ajutorul nu poate continua la "nesfârșit"

Președintele republican al Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților, Michael McCaul, a declarat marți, în timpul unei vizite la Kiev, că la Washington se discută despre livrarea de rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă în Ucraina.

Însă acest lucru nu înseamnă că republicanii nu se contrazic pe tema Ucrainei.

Republicanii de dreapta din Camera Reprezentanților au prezentat la începutul lunii februarie o așa-zisă rezoluție privind oboseala Ucrainei, prin care propuneau sistarea ajutorului. Însă aceasta nu are suficient sprijin pentru a pune în pericol ajutorul pe termen scurt.

Doar 11 legislatori republicani din cei 222 din Cameră au semnat rezoluția. Nu sunt mulți, dar Rachel Rizzo, cercetător senior la Centrul pentru Europa al Consiliului Atlantic din Washington, a avertizat că ar putea fi o eroare să îi neglijăm.

"Influența pe care acest mic grup o are asupra partidului este deocamdată de discutat, dar cred că este un lucru îngrijorător pentru noi toți", a spus Rizzo.

Congresul a aprobat fiecare nouă tranșă de finanțări pe care administrația Biden a solicitat-o de la începutul războiului, cu ajutoare și asistență militară în valoare de 113 miliarde de dolari promise Ucrainei și națiunilor aliate până în prezent.

Biden le-a spus ucrainenilor că resursele SUA nu sunt infinite

Întrebată despre reducerea sprijinului public pentru ajutorul militar acordat Ucrainei, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, nu a răspuns clar, dar a declarat că americanii știu care este miza și se pot identifica cu lupta Ucrainei pentru "libertate și independență".

"Sprijinul americanilor pentru Ucraina este reflectat în sprijinul bipartizan puternic pe care asistența pentru Ucraina l-a primit în ambele camere ale Congresului", a mai spus Watson.

Un oficial american, a declarat sub anonimat, că administrația Biden a transmis guvernului ucrainean că resursele americane nu sunt infinite.

"Toată lumea înțelege că acest război trebuie să se încheie la un moment dat. Și cu toții am dori să se încheie cât mai curând", a declarat oficialul.

Ucraina distrage SUA de la problemele puse de China

Obiectivul declarat al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski este de a recupera toate teritoriile confiscate de Rusia începând cu 2014, când Moscova a anexat Crimeea. El a declarat că nu se poate negocia cu Vladimir Putin pentru a pune capăt conflictului deoarece acesta nu este credibi.

Jeremy Shapiro, care a lucrat în cadrul Departamentului de Stat al SUA în timpul administrației Obama, a declarat că oficialiiamericani recunosc deopotrivă că războiul poate escalada rapid și este o temă care distrage atenția de la alte probleme, precum competiția SUA cu China, care devine tot mai asertivă.

Capacitatea administrației Biden de a propune modalități prin care Kiev și Moscova să ajungă la consens este diminuată de riscul vulnerabilizării. SUA nu vrea să pară slabă în fața unui adversar, precum Rusia, a declarat Shapiro, care este director de cercetare la Consiliul European pentru Relații Externe.

În timp ce ajutorul acordat Ucrainei se bucură de sprijin bipartizan în Congresul american, unii parlamentari republicani se întreabă de ce Statele Unite cheltuiesc miliarde pentru a ajuta Ucraina în timp ce americanii se confruntă cu o inflație ridicată și o economie cu tot mai multe probleme.

Dacă americanilor nu li se explică importanța sprijinului, nu vor susține Ucraina veșnic

Administrația trebuie să continue să explice alegătorilor americani de ce trebuie susținută Ucraina, deoarece populația are propriile temeri, a declarat pentru Reuters democratul Bob Menendez, șef al Comisiei pentru Relații Externe a Senatului.

"Am fost destul de mult timp prin preajmă pentru a vedea că angajamentele, în special cele costisitoare, nu sunt veșnice, mai ales dacă nu faci lobby pentru acestea", a precizat el.

Capacitatea Ucrainei de a lupta împotriva invaziei Rusiei depinde de un sprijin consistent din partea Washingtonului și a aliaților săi din NATO, a declarat Mark Cancian, un fost oficial al Pentagonului, care este acum consilier la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

"Victoria va veni din capacitatea militară cumulativă dată de armele și munițiile care sunt trimise, de antrenamentele pe care le oferă NATO și de rezistența poporului ucrainean", a spus Cancian.

Un sondaj global Ipsos realizat la sfârșitul anului trecut a arătat că majoritatea populației din țările membre NATO, inclusiv Canada, Marea Britanie, Franța, Olanda și Polonia, susțin continuarea sprijinului militar acordat Ucrainei, excepție făcând populația din Ungaria și Italia, care s-a opus într-un număr mare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE