Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Washington Post: Cum s-au implicat serviciile secrete rusești în eșecul din Ucraina

Serviciile secrete ale Federației Ruse au fost puternic implicate în decizia președintelui Putin de a ordona o invazie militară a Ucrainei în urmă cu un an de zile. Acestea au furnizat expertiză Kremlinului și au supraevaluat șansele unei victorii rapide. O analiză realizată de The Washington Post arată cum au contribuit serviciile secrete rusești la eșecul înregistrat de armata rusă în Ucraina. Iată câteva observații cheie cu privire la rolul jucat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) în acest caz.

1. O aripă clandestină a FSB a fost profund implicată în materializarea planului de război al Rusiei, dând asigurări oficialilor de la Moscova că guvernul de la Kiev va intra rapid în colaps

O aripă a FSB, cunoscută în plan intern sub numele de Departamentul de Informații Operaționale, a desfășurat ani de zile operațiuni clandestine în Ucraina cu scopul de a penetra diferite instituții ucrainene, plătind politicieni pro-ruși și împiedicând țara să iasă din orbita Kremlinului. În pofida acestui fapt, FSB fie nu a putut să anticipeze cât de aprigă va fi rezistența ucraineană, fie a anticipat, dar nu a putut transmite aceste informații incomode președintelui Putin, spun oficialii de intelligence occidentali.

2. Ofițerii FSB erau atât de încrezători că vor răsturna guvernul de la Kiev, încât și-au petrecut ultimele zile dinaintea războiului făcând planuri cu privire la cazarea în capitala Ucrainei

Comunicațiile interceptate de serviciile de securitate ucrainene arată că ofițerii FSB le cer colegilor detalii despre apartamente și alte locații pe care le-ar putea folosi drept locuri sigure (safe houses), reședințe sau baze de operațiuni. Cu câteva zile înainte ca forțele rusești să pătrundă în Ucraina, au declarat oficialii, informatorilor FSB li s-a spus să părăsească Kievul, dar să lase cheile de la locuințele lor pentru agenții ruși care sosesc.

3. Numărul agenților FSB de pe teritoriul Ucrainei a crescut exponențial în perioada premergătoare invaziei

Numărul agenților FSB de pe teritoriul Ucrainei a crescut exponențial în perioada premergătoare invaziei, de la aproximativ 30 de ofițeri în 2019, până la 160 în ajunul invaziei, au spus oficialii ucraineni și occidentali. Echipelor FSB le-au fost repartizate diferite regiuni din Ucraina și rețele de agenți încă neactivați din interiorul țării. Oficialii ucraineni spun că, privind retrospectiv, acest lucru a reprezentat un avertisment cu privire la faptul că Rusia pregătea terenul pentru invazia militară.

4. FSB a lucrat îndeaproape cu colaboratorii din Ucraina, pregătind cel puțin două variante de guverne pro-ruse care așteptau să înlocuiască actualul guvern de la Kiev

Printre principalii aliați ai FSB se numără fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia în 2014, și Viktor Medvedciuk, un oligarh care a devenit co-lider al principalului partid pro-rus din Ucraina după ce a stabilit o relație strânsă cu Putin. Ianukovici s-a aflat în centrul unui grup care s-a reunit în Belarus la începutul lunii martie, posibil poziționat pentru a intra în forță și a recupera puterea. Un al doilea grup, care cuprindea foști membri ai partidului lui Ianukovici, s-a reunit pe un teritoriu din sudul Ucrainei, capturat la începutul războiului de către forțele rusești.

5. În ciuda eșecurilor repetate, liderii FSB rămân în funcțiile lor, iar agenția s-a regrupat, instalând prin rotație, o dată la trei luni, ofițeri luni în regiunile ocupate ocupate de forțele rusești

Oficialii occidentali spun că nu există dovezi că Putin a restructurat agențiile de spionaj ale Rusiei, în ciuda eșecurilor repetate. În schimb, directorul FSB, Alexander Bortnikov, și șeful direcției sale din Ucraina, Serghei Beseda, rămân în posturile lor, supraveghind aspecte ale efortului de război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE