Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin, discurs la un an de la invazia rusă: „Ei au pornit războiul, iar noi am folosit forța pentru a-l opri”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, face primele declarații despre starea națiunii la aproape un an de la începutul războiului din Ucraina. Discursul său are loc într-un moment în care trupele ruse sunt așteptate să-și reînnoiască operațiunile ofensive.

În același timp, și președintele american Joe Biden este așteptat să țină un discurs similar, cu ocazia vizitei sale în Polonia, care a fost întârziată cu o zi deoarece a efectuat o vizită surpriză la Kiev.

Vladimir Putin: „Occidentul joacă un joc murdar”

Rusia a dorit să rezolve conflictul din Ucraina pe cale paşnică, dar ţările occidentale au pregătit un 'scenariu diferit' pe la spatele ei, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin în discursul său despre starea naţiunii.

'Noi am făcut tot posibilul pentru a rezolva această problemă pe cale paşnică, prin negocierea unei căi paşnice de ieşire din acest conflict dificil, dar pe la spatele nostru se pregătea un scenariu foarte diferit', a declarat Putin în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale (Duma de Stat, camera inferioară, şi Consiliul Federaţiei, camera superioară).

Vladimir Puitin a precizat și că Occidentul trimisese deja echipamente militare grele, aeronave și sisteme de apărare în Ucraina. Mai mult, NATO a înființat baze militare și laboratoare biologice la granițele Rusiei.

Președintele rus a acuzat Occidentul că joacă „joacă un joc murdar” cu „cărți măsluite” cu oamenii și cu Ucraina. Putin a mai invocat și războaiele din Iugoslavia, Irak și Siria, pentru care a acuzat SUA de „secole de colonialism și dictatură”.

'Vorbesc într-un moment dificil-cheie pentru Rusia, într-o perioadă de schimbări cardinale peste tot în lume', a declarat Putin în introducerea la alocuţiunea sa rostită în faţa elitei politice a ţării şi a unor militari care au luptat în Ucraina.

Putin: „Ei au pornit războiul și noi am folosit forța pentru a-l opri”

Putin și-a justificat frecvent invadarea Ucrainei acuzând țările occidentale că amenință Rusia. 

„Ei sunt cei care au început războiul și noi am folosit forța pentru a-l opri. Nu avem nicio îndoială spune Putin”, a declarat Vladimir Putin care a menționat și că în februarie 2022 „totul era pregătit” pentru o acțiune agresivă a Kievului asupra Donbas.

„Toate acestea au fost complet împotriva documentelor acceptate de Consiliul de Securitate al ONU. Aș vrea să repet, ei au început războiul și am folosit forța pentru a-l opri”, a precizat Putin în discursul din fața Parlamentului rus.

Președintele rus a mai precizat și că Sevastopol va fi următoarea țintă după Donbas, în timp ce obiectivul principal al Occidentului este donândirea puterii nelimitate.

Vladimir Putin: „Vor folosi naziști, teroriști, chiar și pe Diavol însuși împotriva Rusiei”

Vladimir Putin a mai precizat și că Occidentul va folosi orice resursă, pe oricine: teroriști, naziști, chiar și „diavolul însuș” pentru a lupta împotriva Rusiei. Cu cât Occidentul va trimite mai multe arme în Ucraina, cu atât Rusia va încerca mai mult să-și apere granițele, iar răspunsul nostru va fi pe măsură. Este avertismentul lansat de Vladimir Putin la un an după invazia în Ucraina. Președintele rus a lansat avertismente directe către Uniunea Europeană, dar și către Statele Unite.

„Responsabilitatea pentru incitarea și escaladarea conflictului din Ucraina revine țărilor occidentale și regimului de la Kiev, pentru care poporul ucrainean a devenit străin. Nu suntem în război cu poporul Ucrainei, ei înșiși au devenit ostatici ai regimului de la Kiev și a stăpânilor săi occidentali. Cu cât Occidentul va trimite mai mult armament în Ucraina, cu atât mai mult vom fi nevoiți să îndepărtăm pericolul de la granițele noastre. E ceva normal. Ei își doresc să transforme un conflict local în unul mondial. Noi așa înțelegem lucrurile și reacția noastră va fi pe măsură”, a acuzat Vladimir Putin.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Putin face evaluarea unui an de război

Vladimir Putin va face, în discursul de astăzi, o evaluare a războiului din Ucraina, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Dmitri Peskov a folosit, însă, sintagma „operațiune militară specială”, nume sub care Moscova ascundea invadarea Ucrainei, acum un an.

Oficialul rus a anunțat că alte teme ale discursului lui Putin vor fi situația internațională și viziunea asupra modului în care Rusia va merge mai departe.

Vladimir Putin va rosti primul său discurs în faţa Adunării Federale din ultimii aproape doi ani, cu trei zile înainte de împlinirea unui an de când a lansat războiul în Ucraina.

Discursul, care va fi difuzat pe toate posturile publice de televiziune din ţară, coincide cu ziua când, acum un an, Putin a recunoscut independența regiunilor Doneţk şi Lugansk din Ucraina.

Kremlinul nu a permis presei străine din ţări considerate neprietenoase să fie acreditate la evenimentul care va avea loc la un centru expozițional din Moscova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE