Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia ironizează vizita lui Biden la Kiev. ”După ce a primit garanții de securitate de la noi, a jurat credință regimului neonazist”

Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, considerat un aliat al lui Vladimir Putin, a declarat că vizita lui Joe Biden la Kiev a fost posibilă după ce Washingtonul a primit „garanții de securitate” din partea Rusiei.

”După ce a primit în prealabil garanții de securitate, Biden s-a dus în cele din urmă la Kiev. El a promis multe arme și a jurat credință regimului neonazist până în mormânt. Și, bineînțeles, au existat incantații reciproce despre victoria care ar veni odată cu noile arme și cu poporul curajos”, a scris Dmitri Medvedev, pe pagina sa de Telegram.

Medvedev care este în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei a mai precizat că „este important de precizat că Occidentul chiar furnizează Kievului arme și bani frecvent”.

Reacția fostului președinte rus vine în contextul în care Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, a afirmat că oficialii de la Casa Albă au înștiințat Moscova despre vizita lui Biden la Kiev, cu puțin timp înainte de plecarea președintelui de la Washington „din rațiuni de evitare a unui conflict” între două puteri nucleare, potrivit The Associated Press.

Ucraina consideră că vizita lui Biden transmite un semnal Moscovei: ''Nimănui nu îi este frică de tine''

În schimb, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat că vizita-surpriză a preşedintelui american Joe Biden la Kiev transmite un semnal clar Rusiei că „nimănui nu îi este frică de tine” şi a catalogat acest moment drept ”o victorie a poporului ucrainean şi a preşedintelui Volodimir Zelenski”, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Șeful diplomaţiei ucrainene a precizat că vizita este una "istorică" şi că atât Biden, cât şi Zelenski sunt încântaţi de convorbirile lor de luni.

”Această vizită este victoria poporului ucrainean şi a preşedintelui Zelenski. A fost efectuată în pofida a tot pentru binele victoriei Ucrainei şi a întregii lumi libere. Este un semnal clar pentru mlaştină - nimănui nu-i este frică de tine!”, a spus Kuleba.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit omologului său american Joe Biden pentru că a efectuat vizita la Kiev "într-un moment foarte dificil".

”Această discuţie ne aduce mai aproape de victorie. Astăzi negocierile noastre au fost foarte fructuoase... Au fost foarte importante şi cruciale", a spus Zelenski în declaraţiile comune cu Biden.

Liderul de la Kiev a mai precizat că rachetele cu rază lungă de acţiune sunt în discuţie şi că a luat notă de ajutorul suplimentar promis de Biden.

La rândul său, Joe Biden a evidențiat că războiul lui Putin eșuează.

"Rusia vrea să şteargă Ucraina de pe hartă. Războiul de cucerire al lui Putin eşuează", a menționat Joe Biden.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE