Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Joe Biden a ajuns în Polonia, după o vizită surpriză la Kiev. ”Rusia este izolată. Vom susține Ucraina cât timp este nevoie”

UPDATE: Președintele american Joe Biden a ajuns în Polonia, a anuțat, luni seară, agenția de presă PAP, care îl citează pe viceministrul polonez de externe, Piotr Wawrzyk.

Știrea ințială

Președintele american Joe Biden a efectuat luni o vizită neanunțată la Kiev, pentru a demonstra că Statele Unite susțin Ucraina. Deplasarea liderului de la Casa Albă are loc cu doar patru zile înainte de marcarea a un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie The Washington Post.

20/02/2023 , 12:43

Joe Biden: „Scopul Rusiei a fost să șteargă Ucraina de pe hartă. Războiul lui Putin eșuează”

Președintele Joe Biden a afirmat că Statele Unite vor susține în continuare Ucraina, în pofida divergențelor existente în Congresul american.

„Cu toate divergențele pe care le-am avut în Congresul SUA, există un lucru asupra căruia putem fi cu toții de acord și anume, sprijinul pentru Ucraina. Este vorba despre libertate și democrație în Europa și în lume”, a declarat Joe Biden.

La rândul său, Volodimir Zelenski a precizat că vizita președintelui SUA este „cea mai importantă din istoria Ucrainei”

„Aceste discuții ne aduc mai aproape de victorie. Sperăm că 2023 va fi anul victoriei și Rusia va fi trasă la răspundere pentru ce a făcut în Ucraina.

Să sperăm că vom elibera întreg teritoriul ucrainean și vom asigura securitatea pe termen lung.

Este cea mai importantă vizită din istoria Ucrainei. Este o perioadă foarte dificilă pentru Ucraina pentru că luptă pentru libertate”, a spus Zelenski.

Biden: „Kievul a cucerit o parte din inima mea”

„Kievul a cucerit o parte din inima mea. Am vizitat capitala Ucrainei de șase ori ca vicepreședinte al SUA și o dată ca președinte. În 2009, ca vicepreședinte când am venit prima oară, și în 2014 am venit de trei ori după Revoluție.

Am venit în 2015 pentru a mă adresa Radei pentru a crea o democrație mai puternică. Am revenit în 2017 chiar înaintea încheierii mandatului de vicepreședinte. Știam că mă voi întoarce”, a spus președintele SUA.

Joe Biden: „Bombardarea populației civile este o crimă de război”

„Bombardarea populației civile este o crimă de război. Este uimitor că întreaga lume asistă la asta”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

Președintele american a anunțat că SUA vor acorda un ajutor suplimentar de o jumătate de miliard de dolari, pe lângă cele peste 50 de miliarde de dolari deja alocate. Biden a reamintit că SUA vor sprijini Ucraina din punct de vedere militar, cu „700 de tancuri și vehicule blindate, 1.000 de sisteme de artilerie, muniție, peste 15 sisteme moderne de lansatoare de rachete și sisteme de apărare antiaeriană”

„Scopul Rusiei a fost să șteargă Ucraina de pe hartă. Războiul lui Putin eșuează. Rusia este izolată. Putin a crezut că Ucraina este slabă și Occidentul este divizat.

Putin credea că NATO nu va rămâne unită. Vom susține Ucraina cât timp este nevoie”, a concluzionat Joe Biden.

VEZI GALERIA
6 imagini

Casa Albă a anunțat Moscova despre vizita lui Biden la Kiev

Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, a afirmat că oficialii de la Casa Albă au înștiințat Moscova despre vizita lui Biden la Kiev, cu puțin timp înainte de plecarea sa la Washington „din rațiuni de evitare a unui conflict” între două puteri nucleare, potrivit The Associated Press.

Știrea inițială

Vizita lui Biden este considerată ca una de mare risc, în condițiile în care capitala Ucrainei a fost amenințată de atacuri cu rachete.

„În contextul în care se apropie ziua în este marcat momentul invaziei brutale a Rusiei în Ucraina, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru de neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a scrie Joe Biden, pe pagina sa de Twitter.

Joe Biden, vizită surpriză la Kiev. Reacția lui Volodimir Zelenski

„Bine ați venit la Kiev, domnule președinte Joe Biden! Vizita dumneavoastră reprezintă o dovadă extrem de importantă a susținerii pentru toți ucrainenii”, a scris Volodimir Zelenski, pe Facebook, unde a publicat și o fotografie din timpul întâlnirii cu Biden.

Prin demersul său, Joe Biden a vrut să arate că Statele Unite sunt cel mai mare susținător financiar și militar al Ucrainei pentru a respinge invazia armatei ruse.

Potrivit sursei citate, Joe Biden a fost văzut în fața Mănăstirii Sfântul Mihail împreună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În capitala Ucrainei au fost impuse condiții stricte de securitate; traficul auto a fost oprit, iar accesul pietonilor a fost interzis pe anumite străzi.

Joe Biden întreprinde o călătorie în Polonia în această săptămână. Oficialii de la Casa Albă anunțaseră inițial că liderul american nu va vizita Ucraina cu această ocazie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE