Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olanda vine cu acuzații la adresa Rusiei: „Se pregătește să atace infrastructura energetică din Marea Nordului”

Publicat de: Mirabela Vasile

Serviciul de informații militare al Olandei a spus luni că Rusia a încercat să strângă informații pentru a sabota infrastructura critică din partea olandeză a Mării Nordului.

Potrivit Reuters, directorul general al serviciului olandez de informații militare, a afirmat luni în cadrul unei conferințe de presă că o navă rusească a fost depistată în preajma unui parc eolian offshore din Marea Nordului, în timp ce încerca să cartografieze infrastructura energetică din zona aceea.

Ce spune directorul general al serviciului olandez de informații militare

Generalul-maior a precizat că nava rusească a fost escortată în afara Mării Nordului de către marina și garda de coastă olandeză înainte ca orice tentative de sabotaj să aibă succes.

”Am văzut în ultimele luni cum actori din Rusia au încercat să descopere cum funcționează sistemul energetic din Marea Nordului. Este pentru prima oară când am observat acest lucru. Rusia cartografiază acum cum funcționează parcurile noaste eoliene din Marea Nordului. Ei sunt foarte interesați cu privire la cum ar putea sabota infrastructura energetică”, a subliniat Swillens.

Declarațiile vin în contextul în care MIVD și AIVD, serviciul de informații interne al Olandei, au publicat luni un raport în care afirmă că infrastructura offshore critică precum cablurile de internet, gazoductele și parcurile eoliene au devenit ținte pentru activitățile de sabotaj ale Rusiei.

”Rusia cartografiază în secret această infrastructură și realizează activități care indică pregătiri pentru sabotaj și perturbare”, se arată raportul transmis de cele două agenții de informații.

Acestea spun de asemenea că nu pot exclude nici posibilitatea unor amenințări din partea Rusiei la adresa sistemului energetic și a celui de furnizare a apei potabile din Olanda.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE