Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina ar putea avea un impact devastator asupra sănătății mintale a oamenilor

Cu doar câteva zile înainte de împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, se estimează că 1 din 4 ucraineni poate suferi de probleme de sănătate mintală, din cauza conflictului încă în desfășurare, transmite Euronews.

Organizația Mondială a Sănătății a spus că aproximativ 10 milioane de oameni vor experimenta, probabil, depresie, anxietate, stres post-traumatic, tulburare bipolară sau schizofrenie.

Guvernul Ucrainei a spus că peste 60% dintre soldații săi suferă stres post-traumatic și că aproximativ jumătate din populație are nevoie de ajutor psihologic, pentru a face față războiului.

Cum pot fi ajutați oamenii

Conflictul în desfășurare a pus o presiune suplimentară asupra sistemului de sănătate mintală al Ucrainei, deja destul de încărcat, perturbând serviciile de sprijin psihosocial care sunt foarte necesare.

În orașul Lviv, un departament de psihiatrie a fost deschis la Spitalul Municipal de Urgență, la scurt timp după începutul războiului. Din aprilie anul trecut, acolo au fost tratate peste 1.000 de persoane cu traume care au legătură cu războiul din Ucraina.

Primul obstacol peste care oamenii trebuie să treacă este să ceară ajutor și să vorbească, a spus psihiatrul Oleg Berezyuk. Din acel moment, se poate începe tratamentul, atât pentru civili, cât și pentru soldați.

Obiectivul este ca problemele de sănătate mintală să nu îi împiedice pe oameni să continue să trăiască.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE