Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nou ajutor militar pentru Ucraina, din partea SUA. 2,6 miliarde de dolari au fost alocați pentru muniție destinată sistemului Patriot

Statele Unite au anunțat că vor oferi o nouă tranșă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,6 miliarde de dolari. Aceasta include muniție pentru sistemul de apărare aeriană Partiot, dar și muniție generală și rachete antitanc.

O delegație americană formată din politicieni, oameni de afaceri și reprezentanți ai unor organizații caritabile se află la Kiev. Aceștia analizează prioritățile, în ceea ce privește reconstrucția după război. Președintele Zelenski s-a întâlnit cu delegații americani conduși de fostul secretar de stat Mike Pompeo.

Ulterior, Zelenski s-a deplasat spre Polonia, țara care a primit peste un milion de refugiați ucraineni în ultimele 13 luni. Țara membră NATO a jucat, de asemenea, un rol important în convingerea altor puteri occidentale să furnizeze tancuri de luptă și alte categorii de armament Ucrainei.

În timp ce Finlanda a fost primită în NATO, devenind cel de-al 31-lea membru al alianței militare, șeful Jens Stoltenberg a subliniat și el sprijinul pe care Ucraina l-a primit din partea alianței.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Întâlnirea noastră de astăzi a subliniat angajamentul de durată al NATO față de Ucraina. Aliații își intensifică producția de arme și muniție și își respectă promisiunile de pregătire a personalului și de livrarea de noi arme grele. O Ucraină puternică și independentă este vitală pentru stabilitatea zonei euro-atlantice și așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim cu președintele Zelenski la summitul nostru de la Vilnius din iulie.

Pe de altă parte, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a susținut în fața comandanților militari de la Moscova că aderarea Finlandei la NATO a crescut riscurile unui conflict mai amplu. De asemenea, el i-a informat, într-un mesaj menit să crească tensiunea, că Rusia a pus la dispoziția Belarusului rachete care pot transporta focoase convenționale sau nucleare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE