Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ajutor militar "semnificativ" acordat de Norvegia Ucrainei. Anunțul făcut de șeful NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lăudat ajutorul financiar și militar acordat de Norvegia Ucrainei, la o zi după ce livrarea a opt tancuri Leopard de fabricație germană trimisă de Oslo a sosit în țară.

”Salut ajutorul financiar, umanitar și militar semnificativ al Norvegiei pentru Ucraina. Aceasta include sisteme de apărare aeriană, tancuri, muniție de artilerie și antrenament pentru soldații ucraineni. Trebuie să continuăm să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a prevala, atâta timp cât este nevoie”, a declarat Stoltenberg vineri, la o conferință de presă comună la Bruxelles cu premierul norvegian Jonas Gahr Støre.

În ianuarie, Norvegia a anunțat că va contribui la donarea internațională de tancuri către Ucraina.

”Acum cele opt tancuri sunt la locul lor în Ucraina, iar pregătirea personalului este în curs și în Polonia, sub auspiciile UE”, a spus armata norvegiană într-un comunicat.

Norvegia, care nu face parte din Uniunea Europeană, este membră a NATO.

"Prioritate absolută": Aderarea Suediei la NATO

Stoltenberg a salutat, de asemenea, vestea că Turcia și Ungaria sunt pregătite să ratifice aderarea Finlandei la NATO. Și le-a cerut acestora să ridice "rapid" blocajul asupra ofertei Suediei de a adera la alianță:

"Pentru mine, este o prioritate absolută să mă asigur că și aderarea Suediei este ratificată cât mai curând posibil. Aderarea Finlandei și a Suediei va face alianța noastră mai puternică și va demonstra că ușa NATO rămâne deschisă."

Atât Finlanda, cât și Suedia au depus în mai 2022 cererea de aderare la NATO în urma invaziei Rusiei în Ucraina, abandonând decenii de nealiniere.

NATO are nevoie de aprobarea unanimă a celor 30 de membri existenți pentru a se extinde, iar Turcia și Ungaria sunt singurele țări care nu au ratificat încă ofertele duo-ului nordic.

Săptămâna trecută, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că guvernul său va merge mai departe cu ratificarea cererii de aderare a Finlandei la NATO, deschizând astfel calea pentru ca țara să se alăture blocului militar.

Erdogan a adăugat că Turcia nu va ratifica candidatura Suediei înainte ca disputele dintre Ankara și Stockholm să fie rezolvate.

Premierul norvegian Jonas Gahr Støre a adăugat:

"Am convenit la Madrid că aceste două țări îndeplinesc cerințele pentru aderare și de aceea cred că toți aliații ar trebui să simtă ca pe o obligație să urmărească și să facă ratificările corespunzătoare."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE