Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA nu exclud negocieri privind granițele Ucrainei: Vor exista teritorii pe care ucrainenii trebuie să încerce să le recupereze prin alte mijloace

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, nu a exclus posibilitatea purtării de negocieri asupra granițelor Ucrainei. Șeful diplomației americane a subliniat că va fi latitudinea ucrainenilor să ia o decizie în această privință, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Blinken a vorbit joi în fața unei comisii a Congresului american și a reafirmat că orice eventuală pace cu Rusia trebuie să fie ”justă și durabilă”, adică una care să respecte independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, însă ”cum este definită exact pe teren, ne aşteptăm de la ucraineni să ne spună".

Secretarul american de Stat a dat de înțeles că ucrainenii ar avea dificultăți în a recupera toate teritoriile anexate de Rusia, în mod special peninsula Crimeea.

”Cred că vor exista teritorii în Ucraina pentru care ucrainenii vor fi hotărâţi să lupte pe teren şi poate teritorii pe care vor decide că trebuie să încerce să le recupereze prin alte mijloace", a precizat secretarul american de Stat, potrivit sursei citate.

Șeful diplomației SUA: ”Sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul”

Antony Blinken a fost audiat în mod special de congresmenul Chris Stewart. Republicanul a vrut să afle dacă Statele Unite susţin planul preşedintelui Volodimir Zelenski de a recupera peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Potrivit sursei citate, șeful diplomaţiei americane consideră că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru o negociere, a subliniat că ”sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul şi cum se traduce acest lucru în termeni de suveranitate, integritate teritorială şi independenţă a ţării”.

”Ceea ce nu dorim, în interesul tuturor, este ca acest lucru să se rezolve într-un loc şi într-un timp care să îi invite pe ruşi să se repoziţioneze, să se reînarmeze şi să atace din nou", a explicat Blinken.

Statele Unite şi partenerii săi occidentali nu recunosc anexarea Peninsulei Crimeei sau teritoriile anexate de forţele ruse în estul Ucrainei, unde se duc lupte aprige.

Coaliţia condusă de Statele Unite, care oferă ajutor militar Kievului, susţine că este pregătită să apere Ucraina cât va fi necesar până la retragerea forţelor ruse, însă rămâne cel mai adesea evazivă în cazul Crimeei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE