Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursula von der Leyen face presiuni pentru localizarea a mii de copii ucraineni, deportați de Rusia. ”Este o crimă de război”

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat că va organiza o conferință pentru a ajuta la localizarea copiilor din Ucraina care au fost răpiți de Rusia și la aducerea lor înapoi în țara natală. Șefa Executivului comunitar vrea ca acest eveniment să fie realizat în parteneriat cu autoritățile din Varşovia şi din Kiev, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

”Este o amintire oribilă a celor mai întunecate vremuri din istoria noastră, deportările de copii care au loc acolo. Este o crimă de război”, a afirmat Ursula von der Leyen după un summit desfăşurat la Bruxelles.

Ursula von der Leyen susține că peste 16.000 de copii ucraineni au fost deportați

"Ştim că 16.200 de copii au fost deportaţi şi doar 300 s-au întors", a afirmat preşedintele Comisiei Europene în cadrul unei conferințe de presă.

Ursula von der Leyen a evidențiat că ”aceste acţiuni penale justifică pe deplin mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională" pe 17 martie pe numele preşedintelui Vladimir Putin şi al comisarului prezidenţial pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru ”deportarea ilegală” a copiilor ucraineni în timpul invaziei ruse.

”În parteneriat cu ucrainenii, prim-ministrul (polonez) Mateusz Morawiecki şi cu mine am lansat o iniţiativă de repatriere a acestor copii răpiţi de Rusia. Pentru aceasta, vom organiza o conferinţă. Dorim să exercităm presiuni internaţionale astfel ca toate măsurile posibile să fie luate pentru a da de urma acestor copii ", a mai spus șefa Comisiei Europene

În schimb, Ursula von der Leyen nu a dat detalii despre data sau locul acestui eveniment.

Scopul conferinței este "de a ajuta organismele ONU şi organizaţiile internaţionale relevante să obţină informaţii mai cuprinzătoare" despre copiii deportaţi, a explicat ea.

”Sunt incluşi şi copiii care au fost adoptaţi sau transferaţi în familii de plasament" din Rusia", a adăugat președintele Executivului comunitar.

Ursula von der Leyen i-a mulţumit secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a fost prezent la summitul de la Bruxelles, pentru sprijinul agenţiilor ONU în această problemă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE