Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Secretarul de stat american Antony Blinken vede relația ruso-chineză drept o "căsătorie de convenienţă"

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Apropierea ruso-chineză arată mai degrabă ca o "căsătorie de convenienţă" decât din "convingere", a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, transmite joi AFP, citată de Agerpres.

"Parţial pentru că au o viziune foarte diferită asupra lumii faţă de a noastră, au intrat într-o căsătorie de convenienţă. Nu sunt sigur că este din convingere", a declarat secretarul de stat Blinken, audiat de comisia pentru afaceri externe a Senatului american.

"Rusia este în mod clar partenerul junior în această relaţie", a adăugat el.

Vizita președintelui chinez în Rusia

Preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat o vizită de două zile în Rusia, care s-a concentrat pe consolidarea legăturilor cu omologul Vladimir Putin. În cadrul acestei vizite, Vladimir Putin şi Xi Jinping au lăudat marţi intrarea într-o "nouă eră" a relaţiei lor "speciale" faţă de Occident, preşedintele rus susţinând cu prudenţă planul chinez de soluţionare a conflictului din Ucraina.

"Nu sunt sigur că Rusia sau Putin îşi doresc ordinea mondială, ci mai degrabă dezordinea mondială", a mai spus el.

În faţa unei alte comisii parlamentare, miercuri dimineaţă, secretarul de stat a indicat că Beijingul nu a "depăşit încă linia" roşie a livrării de arme letale Rusiei. De câteva săptămâni, diplomaţia americană a exercitat presiuni diplomatice intense asupra Chinei pentru a o împiedica să livreze echipamente militare importante Moscovei în vederea utilizării lor în războiul din Ucraina.

Antony Blinken a respins încă o dată propunerile de pace ale Chinei despre care Washingtonul crede că nu ar face decât să avantajeze din punct de vedere militar Rusia."Cred că sprijinul diplomatic, politic şi într-o oarecare măsură material pentru Rusia este, desigur, împotriva interesului nostru de a vedea că acest război se încheie", a declarat Blinken.

Distribuie

Taguri