Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analiști, despre întâlnirea Xi Jinping-Vladimir Putin: ”China va sprijini Rusia, dar într-un mod care să nu înfurie SUA”

China va sprijini Rusia, dar într-un mod care să nu înfurie Statele Unite, cred analiștii politici. Aceștia văd vizita lui Xi Jinping la Moscova ca pe un dans diplomatic, în contextul în care China nu e sigură de victoria Rusiei, pe care o sprijină însă din punct de vedere economic.

”China va sprijini Rusia, dar într-un mod care să nu înfurie Statele Unite. Adică acest sprijin va fi în mare parte simbolic, liderul chinez va face declarații, va trimite mesaje de prietenie, ceva de genul acesta. China nu va fi profundă în relația cu Putin. Pur și simplu, riscul ca Putin să piardă este prea mare, iar China nu vrea să aibă de-a face cu învinșii,” a declarat Dmitri Oreșkin, profesor universitar.

Războiul din Ucraina

Potrivit experților, pe de o parte, China vrea să confirme parteneriatul strategic cu Federația Rusă și să arate că nu ține cont de sancțiunile impuse de Statele Unite ale Americii. Pe de altă parte, Beijingul nu vrea să înfurie Occidentul. 

”Vor să arate lumii în curs de dezvoltare că pot juca un rol constructiv. Vor să evite costurile economice și de reputație în Europa. Prin urmare, cred că vor fi atenți la cât de departe vor merge în ceea ce privește semnalarea unui nou sprijin pentru Rusia, astfel încât să nu fie văzuți ca un facilitator,” a declarat Josephtorigian, expert în politică chineză.

Cât despre planul de pace propus de China pentru a pune capăt războiului din Ucraina, analiștii spun că este unul evaziv.

”China nu face o distincție clară între cine este agresorul și cine este victima. Iar atunci când o țară își începe activitățile de menținere a păcii sau cel puțin încearcă să ajute părțile și nu face distincție, atunci nu putem vorbi de obiectivitate deplină,” a spus Natalia Butîrskaia, analist politic specializat pe Asia de Est.

Chinezii au propus ca Rusia și Ucraina să reia discuțiile și să fie reduse amenințările nucleare. Putin a salutat propunerea chinezilor, dar a insistat pentru păstrarea regiunilor din estul Ucrainei pe care Rusia le-a anexat forțat. Kievul nu e dispus pentru concesii teritoriale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE