Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Putin încurajează China să fie mediator în războiul din Ucraina. ”Relaţiile ruso-chineze au atins cel mai înalt punct”

De Răzvan Mihalașcu  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Președintele Vladimir Putin a lăudat calitatea relațiilor dintre Rusia și China, despre care speră să ”devină și mai puternice”, și a evidențiat dorința Beijingului ”de a juca un rol constructiv în reglementarea crizei" din Ucraina, relatează agenția AFP, preluată de Agerpres.

"Relaţiile ruso-chineze au atins cel mai înalt punct din istoria lor şi continuă să devină mai puternice", a declarat Putin într-un articol publicat de Kremlin în oficiosul guvernului chinez Cotidianul Poporului.

În opinia liderului de la Kremlin, calitatea legăturilor dintre Moscova şi Beijing este ”superioară celei a uniunilor politice şi militare din epoca Războiului Rece”.

În relaţiile dintre Moscova şi Beijing, ”nu există limite, nici subiecte interzise”, este de părere Vladimir Putin.

"Dialogul nostru politic este sincer la maximum, în timp ce cooperarea noastră strategică a devenit cuprinzătoare şi intră într-o nouă eră", a adăugat președintele rus, conform sursei citate.

Putin acuză SUA că vor să destabilizeze Rusia și China. ”Unele forţe urmăresc cu insistenţă să redistribuie spaţiul eurasiatic”

”Relaţiile cu China sunt astăzi piatra de temelie a stabilităţii regionale şi globale, ele stimulează creşterea economică şi servesc drept garant al unei agende pozitive în afacerile internaţionale”, a precizat președintele Federației Ruse.

De asemenea, Putin a acuzat Statele Unite că aplică o politică de "dublă descurajare" a Rusiei şi a Chinei, motiv pentru care Moscova şi Beijingul ”lucrează pentru a crea un sistem de securitate echitabil, deschis, incluziv şi care nu este îndreptat împotriva ţărilor terţe, atât la nivel regional, cât şi la nivel global”.

Putin, înainte de vizita lui Xi Jinping la Moscova. ”Avem mari aşteptări de la viitoarele discuţii”

Putin a denunţat și tentativele NATO de a-şi extinde influenţa ”prin îndreptarea către regiunea Asia-Pacific”.

”Unele forţe urmăresc cu insistenţă să redistribuie spaţiul eurasiatic în cluburi exclusive şi blocuri militare menite să împiedice dezvoltarea ţărilor noastre, să ne prejudicieze interesele","dar nimeni nu va reuşi”, a mai menționat liderul rus.

"Avem mari aşteptări de la viitoarele discuţii" cu preşedintele Xi Jinping, a spus Vladimir Putin, subliniind că ”nu are nicio îndoială că acestea vor da un nou impuls puternic întregii cooperări bilaterale”.

Președintele chinez Xi Jinping este așteptat luni la Moscova pentru o vizită de trei zile. Putin susține că întâlnirea cu liderul de la Beijing reprezintă o oportunitate de a "vedea un vechi prieten bun" cu care are "cele mai calde relaţii".

Rusia vrea ca Zelenski să recunoască „noile realități geopolitice”

Mai mult preşedintele rus a lăudat "dorinţa Chinei de a juca un rol constructiv în reglementarea crizei" din Ucraina, în contextul în care Beijingul încearcă să se impună ca mediator între Moscova şi Kiev.

Putin a mai afirmat că este "recunoscător" Chinei pentru viziunea ”echilibrată” asupra ”evenimentelor din Ucraina"şi pentru "înţelegerea istoricului lor şi a motivelor reale”.

"Rusia este deschisă pentru o reglementare a crizei ucrainene prin mijloace politico-diplomatice", a asigurat liderul rus. El a insistat însă asupra recunoaşterii de către Kiev a "noilor realităţi geopolitice", şi anume anexarea în toamna trecută a patru regiuni ucrainene, precum şi a Peninsulei Crimeei în 2014.

Distribuie

Taguri