Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cea mai mare bancă din Elveția cumpără Credit Suisse. Tranzacția s-a ridicat la 3,25 miliarde de dolari

O potențială criză bancară a fost evitată după ce guvernul elvețian a forțat preluarea băncii Credit Suisse de către rivala UBS. Tranzacția de 3,25 de miliarde de dolari a fost efectuată la un preț sub valoarea de piață a Credit Suisse, înaintea deschiderii piețelor financiare de luni. Guvernul elvețian și UBS au ajuns la un acord după ce împrumutul de 54 de miliarde de dolari acordat de Banca Centrală Elvețiană a fost insuficient pentru a opri scăderea prețului acțiunilor Credit Suisse.

Credit Suisse are o istorie de aproape 170 de ani și se numără printre cei mai mari administratori de avere din lume. Tranzacția nu a avut nevoie de aprobarea acționarilor, după ce Guvernul elvețian a operat o modificare legislativă în acest sens.

”Acesta este un anunț de mare anvergură pentru persoanele private, întreprinderile care au nevoie de această lichiditate și acces la sistemul bancar. Și, evident, este un anunț de mare amploare pentru stabilitatea finanțelor internaționale. Un colaps necontrolat al Credit Suisse ar duce la consecințe extrem de mari pentru țară și pentru sistemul financiar internațional,” a declarat Alain Berset, președintele Elveției.

Este sectorul bancar din Europa în pericol?

Săptămâna trecută, acțiunile Credit Suisse au pierdut aproape un sfert din valoare. Banca Centrală a Elveției a intervenit cu o linie de împrumut de 54 de miliarde de dolari pentru a salva situația.

”UBS intenționează să reducă activitatea bancară de investiții a Credit Suisse și să o alinieze la cultura noastră conservatoare de risc. Se intenționează ca afacerile combinate de servicii bancare de investiții să reprezinte, în timp, nu mai mult de 25% din riscul ponderat al grupului,” a explicat Colm Kelleher, președintele UBS.

Iar președintele Credit Suisse a declarat că se dorește salvarea locurilor de muncă a celor 50.000 de angajați ai instituției financiare, dintre care 17.000 lucrează în Elveția.

”UBS este o bancă excelentă și puternică, o știu bine. Împreună cu Credit Suisse, va implementa viitoarea provocare cu multă disciplină, cunoștință de cauză și simțul fezabilității. Angajații noștri au nevoie de stabilitate, clienții noștri au nevoie de securitate, iar Elveția și piața financiară au nevoie de calm și de încredere,” a declarat Axel Lehmann, președinte Credit Suisse.

Săptămâna trecută, trei bănci americane au falimentat. Colapsul a fost provocat de retragerile semnificative de capital. A urmat prăbușirea băncii Credit Suisse. Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, susține că sectorul bancar din Europa nu este în pericol. Ea sa mai declarat și că zona euro ar urma să înregistreze anul acesta o inflaţie mai redusă şi o creştere economică mai puternică decât se anticipa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE