Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Teamă pe piețele financiare internaționale. Un faliment bancar din SUA stârnește agitație pe burse și duce la deprecieri masive

Este îngrijorare pe piețele financiare internaționale după ce agențiile de evaluare au înrăutăţit perspectiva sistemului bancar al SUA de la stabilă la negativă. Indicele bursei din New York, Dow Jones, a scăzut la un moment dat cu 500 de puncte. Liderii politici acuză conducerea FED, banca federală centrală, că nu își face treaba.

Agenţia de evaluare financiară Moody's a plasat șase bănci americane sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare. Este doar cel mai recent semn de îngrijorare cu privire la situaţia financiară a instituțiilor financiare americane după colapsul Silicon Valley Bank. Iar asta înseamnă că aceia numiți să supravegheze domeniul nu au luat măsurile cuvenite. Șeful Federal Reserve, care are în grijă sistemul bancar American, este prea relaxat, acuză politicienii de la Washington.

Elizabeth Warren, senator de Massachusetts: „Problema pe care am văzut-o cel mai recent este că avem consecințele unei reglementări ușoare. Când președintele Powell a început mișcarea de dereglementare din Rezerva Federală și să determine autoritățile de reglementare să acționeze mai relaxat, consecința este că țintele sunt ratate, iar supravegherea devine superficială. Testele de stres au devenit mai ușoare și au devenit mai puțin frecvente. Iar asta înseamnă că problemele care bulversează, problemele făcute de directorii care vor să crească profiturile, nu sunt observate și rezolvate mai devreme.”

Sectorul bancar din Statele Unite este afectat de turbulenţele provocate de colapsul Silicon Valley Bank. Alături de acesta, situația de la Silvergate Capital Corp şi Signature Bank au provocat și mai multă teamă. O vânzarea a filialei europene a Silicon Valley Bank pentru suma de o liră a fost o încercare de calmare a piețelor. Doar că investitorii și deponenții se bazau și pe intervenția statului American, intervenție care nu a venit.

Russ Mould, director companie de investiții: „Piețele financiare scad destul de puternic. Cred că au existat inițial speranțe că salvarea deponenților Silicon Valley Bank, datorată unui sistem federal de asigurare și achiziționarea activelor din Marea Britanie de către HSBC, ar calma piețele, ar elimina orice îngrijorări cu privire la un efect de domino la nivelul altor bănci. Acum, acest lucru nu s-a întâmplat.”

Situația piețelor financiare din Statele Unite afectează puternic și pe cele din Europa. Acţiunile băncilor europene au scăzut puternic. De exemplu, Credit Suisse a coborât la un nou minim istoric, pierzând o cincime din valoare, la mai puțin de doi franci elvețieni pe acțiune. Deprecierea a venit după ce principalul său acţionar, Saudi National Bank, a anunţat că nu îşi poate majora participaţia de 10 la sută, invocând probleme de reglementare. Tranzacţionarea titlurilor Credit Suisse a fost de câteva ori oprită de operatorul Bursei de la Zurich, din cauza volatilităţii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE