Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertisment după prăbușirea Silicon Valley Bank. Analist: ”Există contagiune. Reverberațiile o să le simțim și noi”

Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale, a vorbit în direct la Euronews România despre consecințele prăbușirii Silicon Valley Bank, a 16-a cea mai mare din Statele Unite ale Americii, care a fost închisă de autoritățile americane de reglementare. Analistul a avertizat că există un efect de ”contagiune” pe piețele financiare internaționale și nu este exclus ca „reverberațiile” acestui faliment să fie resimțite și în România.

Profesorul Adrian Mitroi a explicat că Silicon Valley Bank este o ”bancă de blazon”, motiv pentru care ”jumătate dintre companiile din Silicon Valley aveau cont acolo”. Profesorul de finanțe comportamentale a subliniat că ”nicio bancă nu este gândită să reziste” la un faliment, iar această instituție financiară nu avea un „bilanț foarte fragil”.

”Vă rog să nu vă îngrijorați deși este foarte serios ceea ce se întâmplă. Există ceea se numește contagiune. Până și marile bănci europene care tranzacționează și peste week-end sunt sub presiune. Prețul lor scade, nu semnificativ.

Evident că reverberațiile o să le simțim și noi, dar nu vorbim despre o criză sistemică.

Silicon Valley Bank era o banca de blazon. Era un mare merit să ai contul acolo. Jumătate dintre companiile din Silicon Valley aveau cont acolo”, a afirmat Adrian Mitroi.

Profesorul a evidențiat că prăbușirea Silicon Valley Bank a generat spaimă pe piețele financiare din Statele Unite.

”S-a propagat instantaneu și până la un punct au avut lichidat 42 de miliarde față de cele 200 active pe depozite. I-a făcut față, la un moment dat nu i-a mai putut face față, pentru că instantaneu într-o zi și jumătate a mers pe toate canalele media aceasta spaimă. Cei care au fost primii au și lichidat.

Nicio bancă nu este gândită să reziste la asa ceva. Și bilantul ei nu era un bilanț foarte fragil, adică să fi venit de la toți cei care i-au dat credit, adică de la toți debitorii ei, și să fi avut dificultăți”, a concluzionat el.

Silicon Valley Bank, a 16-a cea mai mare din Statele Unite ale Americii, a fost închisă de autoritățile de reglementare, după incertitudini legate de situația sa. Este cel mai mare faliment bancar de după criza financiară globală. Autoritățile de reglementare financiară au preluat controlul asupra depozitelor băncii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE