Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prăbușirea Silicon Valley Bank provoacă un șoc pe piața financiară. Pierderi uriașe pentru marile bănci din SUA și Europa

Cele mai mari bănci de pe Wall Street au pierdut nu mai puțin de 55 de miliarde de dolari din valoarea de piață într-o singură zi. Valoarea acțiunilor JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo și a Morgan Stanley a scăzut, pe fondul temerilor că ar putea exista un efect de contagiune după prăbușirea cu 60% a acțiunilor băncii americane SVB Financial. De asemenea, acțiunile bancare în Europa au scăzut puternic în debutul ședinței de vineri.

JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo și Morgan Stanley, cele mai mari bănci din USA, au înregistrat joi o pierdere ce totalizează 55 de miliarde de dolari, capitalizare de piață, arată datele companiei americane Refinitiv, citate de Business Insider.

JPMorgan, cea mai mare bancă din SUA, a pierdut 22 de miliarde de dolari, înregistrând astfel cel mai mare declin al valorii de piață în rândul instituțiilor financiare americane. Valoarea acțiunilor sale a scăzut cu 5,41% la 130.34 dolari. Mai mult, capitalizarea de piață a Wells Fargo a scăzut cu 10,3 miliarde de dolari, iar cea a Morgan Stanley cu 6,2 miliarde de dolari.

Declinul survine în contextul în care pe piața financiară există temeri privind efectele de contagiune cauzate de dificultățile financiare cu care se confruntă Silicon Valley Bank (SVB) și Silvergate Capital. Acțiunile SVB s-au prăbușit joi cu 60%, după ce instituția financiară a anunțat că va vinde mai multe acțiuni pentru a acoperi o pierdere de 1,8 miliarde de dolari.

Efecte au fost resimțite și pe piața financiară din Europa. Acțiunile băncilor europene s-au depreciat puternic, pe fondul extinderii efectului de contagiune generat de Silicon Valley Bank.

Indicele bancar european STOXX a scăzut cu 4,2%, pregătind terenul pentru cel mai mare declin înregistrat într-o singură zi după începutul lunii iunie 2022, în condiţiile în care acţiunile Deutsche Bank s-au prăbuşit cu 9,85%, iar titlurile Commerzbank au pierdut 6,12%.

La bursa de la Paris, acţiunile Société Générale au pierdut 5,14%, acţiunile BNP Paribas au scăzut cu 4,33% iar titlurile Crédit Agricole au pierdut 3,35%. În alte părţi din Europa, acţiunile băncii britanice au înregistrat un declin de 5,04%, acţiunile băncii italiene Intesa Sanpaolo au scăzut cu 3,24%, iar cele ale băncii elveţiene UBS au scăzut cu peste 4%, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Ce spun analiștii despre pierderile Silicon Valley Bank

Cei mai mulți dintre analiştii citați de AFP consideră că aceste căderi au legătură cu anunţul grupului bancar SVB Financial Group, partener bancar important pentru sectorul tehnologic, privind o majorare importantă de capital în valoare de 2,25 miliarde de dolari.

Prin această măsură, SVB a încercat să-și consolideze situația financiară, afectată ca urmare a retragerii clienților. Mai mult, instituția a vândut în mod precipitat un portofoliu de obligațiuni în valoare de 21 de miliarde de dolari, pentru a acoperi solicitările deponenţilor care au vrut să îşi retragă economiile.

De asemenea, acest episod a scos în evidenţă cât de vulnerabile sunt băncile, multe dintre ele fiind ţinute pe linia de plutire de fonduri publice după criza financiară globală din urmă cu un deceniu.

Criza financiară globală şi consecinţele economice ale pandemiei au determinat băncile centrale şi guvernele să tipărească mii de miliarde de dolari pentru a susţine economiile dar până acum aceste lichidaţi nu au fost retrase de pe piaţă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE