Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NASA a anunţat în data de 3 aprilie numele celor patru astronauţi care vor zbura în jurul Lunii anul viitor, în cadrul misiunii spaţiale Artemis 2.

Cei patru astronauți sunt: Victor Glover, Christina Koch, Reid Wiseman de la NASA și Jeremy Hansen de la Agenția Spațială Canadiană.

1.Comandantul misiunii Artemis II va fi Reid Wiseman.

G. Reid Wiseman (47 de ani), a mai fost astronaut șef al NASA. El a fost selectat ca parte a generației de astronauți din anul 2009 și a fost și căpitan în Marina Statelor Unite. A petrecut 165 de zile pe orbită la Stația Spațială Internațională în 2014. Înainte de a se alătura NASA, a participat la două acțiuni militare în Orientul Mijlociu, potrivit The New York Times.

2. Victor Glover, pilot

Victor J. Glover, Jr. (46 de ani), a fost pilotul primei misiuni operaționale a capsulei SpaceX Crew Dragon pe Stația Spațială Internațională începând cu noiembrie 2020, până în mai 2021. A petrecut 168 de zile pe stația spațială. A fost primul bărbat de culoare desemnat ca membru al echipajului pe stație – și a participat la patru călătorii spațiale. Glover, căpitan în Marina Statelor Unite, a fost selectat pentru a fi astronaut în 2013.

Originar din Pomona, California, Glover a absolvit studiile de licență în domeniul ingineriei generale, la Universitatea Politehnică de Stat din California, în 1999. Din 2007 până în 2010, a obținut trei diplome de master: în inginerie de test de zbor, inginerie de sisteme și în artă și știință operațională militară.

Glover este adesea numit de către omologii săi drept Ike, care înseamnă „Știu totul”.

3. Christina Koch, specialist în misiune

Christina H. Koch, (44 de ani), deține recordul pentru cel mai lung zbor spațial realizat de o femeie – 328 de zile – iar ea, împreună cu un alt astronaut, Jessica Meir, a efectuat primele trei plimbări spațiale realizate de femei în 2019 și 2020. De asemenea, a mai efectuat alte trei plimbări în spațiu. Cele șase plimbări în spațiu au însumat 42 de ore și 15 minute.

Înainte de a fi selectată ca astronaut, în 2013, Christina Koch a lucrat ca inginer la NASA Goddard Space Flight Center, în Maryland. Mai târziu, ea a devenit cercetătoare în cadrul Programului Antarctic al Statelor Unite, care a inclus o ședere de un an la stația de observare astronomică Amundsen-Scott, de la Polul Sud. A mai lucrat la Laboratorul de Fizică Aplicată de la Universitatea Johns Hopkins și la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică, petrecând timp în Alaska și Samoa Americană.

4. Jeremy Hansen, specialist în misiune

Jeremy Hansen (47 de ani) a fost selectat în 2009 pentru a fi astronaut, de către Agenția Spațială Canadiană. S-a născut în Ontario.

Colonelul Hansen, care a servit ca pilot de luptă în Forțele Armate Canadiene, nu a zburat încă în spațiu. Pe vremea când a reprezentat Agenția Spațială Canadiană la NASA, el a fost comunicatorul care stabilea legătura dintre Houston și astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale. De asemenea, a fost primul canadian care a primit sarcina de a îndruma o clasă de astronauți.

Ei vor fi primii oameni care vor călători până în proximitatea Lunii după ultima misiune Apollo, realizată în urmă cu peste o jumătate de secol, în 1972. Viitorul echipaj va fi compus "din trei americani şi un canadian", a precizat Bill Nelson, administratorul general al NASA. Lansarea acestei misiuni este, deocamdată, prevăzută pentru noiembrie 2024, a declarat un oficial al agenţiei spaţiale americane.

Cei patru astronauţi se vor îmbarca la bordul rachetei SLS construite de NASA, cea mai puternică din lume la ora actuală. Ei vor fi plasaţi în partea superioară a rachetei, în capsula Orion, care se va detaşa de SLS odată ajunsă în spaţiu şi care va transporta echipajul până în proximitatea Lunii, dar fără să asolizeze. La finalul călătoriei de întoarcere spre Terra, capsula Orion va ameriza.

Misiunea Artemis 2 va avea o durată de aproximativ 10 zile

Luna se află la o distanţă de 1.000 de ori mai mare în raport cu Terra decât Staţia Spaţială Internaţională (ISS), unde NASA deţine în permanenţă un grup de astronauţi.

Racheta SLS a zburat deocamdată o singură dată în spaţiu, în cadrul misiunii Artemis 1. Ea a propulsat atunci capsula Orion, fără echipaj uman, până în apropiere de satelitul natural al Terrei, în cadrul unei misiuni test ce a durat puţin mai mult de 25 de zile. Capsula a revenit apoi, cu succes, pe Terra în decembrie 2022.

Toţi astronauţii "activi" (în prezent în număr de 41 - n. red.) sunt oficial eligibili pentru a face parte din echipajul Artemis 2. Însă procesul de selecţie este păstrat ultra-secret. La sfârşitul lunii august 2022, directorul de atunci al biroului pentru astronauţi din cadrul NASA, Reid Wiseman, a declarat că agenţia americană caută înainte de toate o anumită expertiză tehnică şi un spirit de echipă în rândul fericiţilor aleşi. De atunci, oficialul american şi-a părăsit funcţia şi face parte din rândul astronauţilor eligibili.

Noul director al biroului menţionat, Joe Acaba, l-a înlocuit de curând în funcţie şi se află în prima linie a procesului decizional.

Ce se întâmplă cu astronauții care nu vor fi aleși pentru misiune?

Astronauţii care nu vor fi aleşi pentru misiunea Artemis 2 vor putea totuşi să se consoleze cu speranţa că ar putea fi selecţionaţi pentru Artemis 3, prima misiune din acest program spaţial care va coborî pe suprafaţa Lunii.

În mod oficial, Artemis 3 este prevăzută pentru sfârşitul anului 2025, însă, în acest stadiu, calendarul acestei misiuni rămâne destul de incert.

Costumele spaţiale pentru misiunea Artemis 3, dezvoltate de compania americană Axiom Space, vor fi prezentate săptămâna viitoare în oraşul Houston din statul Texas.

Joi, Bill Nelson a făcut acele declaraţii cu ocazia unui anunţ referitor la proiectul de buget al administraţiei Biden. Proiectul de buget conţine 27,2 miliarde de dolari pentru NASA, o finanţare în creştere cu peste 7% în raport cu cea de anul trecut.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE