Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Racheta americană Artemis, lansată de NASA pe 16 noiembrie, a ajuns la Lună. Capsula Orion a trecut la 130 de kilometri deasupra suprafeței lunare, urmând să intre pe o orbită mai mare. Cea mai mare și puternică rachetă spațială, Artemis 1 nu are la bord un echipaj de astronauți.

„Capsula Orion a surprins această imagine a Lunii în timpul celei de-a șasea zile de zbor, când se poziționa cel mai aproape de Lună”, transmite NASA pe Twitter.

Misiunea de acum trebuie să verifice dacă vehiculul Orion este sigur pentru a transporta în spațiu, în viitor, un echipaj uman.

Artemis este noul program al NASA care va permite oamenilor să revină pe Lună, la 50 de ani după ultima misiune din programul Apollo. Ultima dată, NASA a trimis astronauți pe Lună în decembrie 1972.

În cadrul misiunii Artemis se intenționează trimiterea primei femei şi a primei persoane de culoare pe satelitul natural al Pământului.

Încercări nereușite de lansare

Artemis trebuia să fie lansată la finalul lunii august 2022. Scurgerile de combustibil au afectat primele două încercări de la sfârșitul verii, apoi două uragane au provocat alte întârzieri.

Cât de importantă este misiunea Artemis

Odată cu lansarea rachetei SLS de la baza Cape Canaveral, se dă startul primei misiuni din Programul Artemis. De ce a ales NASA numele Artemis pentru acest program? În mitologia greacă, Artemis era zeița vănătorii și sora geamănă a lui Apollo. După cum se știe, acesta a fost numele programului NASA care a trimis primii oameni pe Lună și acum se dorește o reeditare a acestei performanțe și nu doar atât.

Artemis 1 este o misiune fără astronauţi la bord, realizată în scopul testării rachetei şi a capsulei ataşate acesteia, astfel încât zborurile cu echipaj uman să se desfăşoare în deplină securitate spre Lună începând cu 2024.

În 2024, misiunea Artemis 2 va transporta doi astronauţi pe orbită în jurul Lunii, fără să aselenizeze.

Sarcina aselenizării este rezervată echipajului misiunii Artemis 3, prevăzută cel mai devreme în 2025. O contribuție importantă o va avea și principalul partener privat al NASA. Este vorba despre SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, care a primit contractul pentru realizarea modulului care va readuce oamenii pe Lună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE