Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lansarea mult-așteptată a rachetei Space Launch System (SLS) a fost amânată până la jumătatea lunii noiembrie, după ce NASA a renunțat la planurile de lansare din 27 septembrie din cauza uraganului Ian. Agenția spațială a anunțat vineri că își propune să programeze lansarea Artemis I între 12 și 27 noiembrie.

Efectele uraganului Ian

Agenția a menționat că amânarea lansării oferă timp angajaților de la Kennedy să se ocupe de nevoile familiilor și caselor lor după furtună și echipelor să identifice verificările suplimentare necesare înainte de a reveni pe platformă pentru lansare.

În urma uraganului Ian, nu au fost înregistrate pagube la echipamentele de zbor ale Artemis, iar instalațiile sunt în stare bună, fiind identificate doar mici infiltrații de apă în câteva locuri. Inginerii vor extinde platformele de acces în jurul rachetei Space Launch System și a navei spațiale Orion din interiorul Vehicle Assembly Building (VAB) pentru a pregăti inspecții suplimentare și pentru a începe pregătirea pentru următoarea încercare de lansare, inclusiv pentru a testa din nou sistemul de terminare a zborului.   

În următoarele zile, managerii vor evalua amploarea lucrărilor care trebuie efectuate în timp ce se află în VAB și vor identifica o dată specifică pentru următoarea încercare de lansare.

Care sunt obiectivele acestei misiuni?

Misiunea Artemis I va fi primul test integrat al sistemelor de explorare a spațiului cosmic al NASA: racheta Space Launch System, capsula Orion și sistemele de la sol de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida.

În timpul acestei misiuni, nava spațială va fi lansată cu cea mai puternică rachetă din lume și va zbura mai departe decât a zburat vreodată orice navă spațială construită pentru oameni. Aceasta va călători la 280.000 de mile de Pământ, la mii de mile dincolo de Lună, pe parcursul unei misiuni de aproximativ patru până la șase săptămâni. Orion va rămâne în spațiu mai mult timp decât a făcut-o orice navă pentru astronauți fără să se andocheze la o stație spațială și se va întoarce acasă mai repede ca niciodată.

Obiectivele principale pentru Artemis 1 sunt de a testa sistemele capsulei Orion în spațiu și de a asigura o reintrare, o coborâre, o amerizare și o recuperare sigure înainte de primul zbor cu echipaj pe Artemis 2. În timpul misiunii, vor fi lansați pe orbită zece sateliți, dintre care doi vor cartografia gheața de pe suprafața lunară, în moduri diferite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE