NASA
1 min
Astronauții blocați pe ISS revin pe Terra. Misiunea lor s-a prelungit cu peste 8 luni de zile față de termenul inițial
Cei doi astronauți americani, care au petrecut nu mai puțin de nouă luni la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), urmează să revină în această seară pe Terra, a anunțat NASA într-un comunicat oficial.
1 min
1 min
SpaceSail, rivalul chinez pentru Starlink-ul lui Elon Musk în cursa pentru a domina internetul prin satelit
Spre deosebire de Starlink, Spacesail beneficiază de un lanț de aprovizionare local, asigurând o eficiență operațională mai mare. În plus, are acces la rachete, sateliți și stații terestre construite în China, ceea ce-i oferă un avantaj semnificativ în ceea ce privește capabilitățile.
1 min
1 min
Propulsorul rachetei New Glenn, a companiei lui Jeff Bezos, nu a reușit aterizarea. Cu o zi înainte, Elon Musk a lansat racheta Falcon 9
Lansarea reprezintă punctul culminant al unui efort de un deceniu, care a costat multe miliarde de dolari, de a dezvolta racheta New Glenn și de a propulsa Blue Origin în domeniul zborurilor spațiale comerciale.
1 min
1 min
Crăciun în Spațiu: Astronauții NASA urează „Sărbători fericite!”
Crăciunul este sărbătorit și în spațiu. Membrii echipajului NASA au transmis un mesaj inedit de la Stația Spațială Internațională. Nu știm ce le-a adus Santa, dar ei s-au pregătit inclusiv cu un brad imponderabil, gătit cu globuri speciale și un om de zăpadă.
1 min
1 min
O sondă NASA a stabilit un nou record: A trecut mai aproape ca niciodată de Soare
Sonda spațială Parker, dezvoltată de NASA, a atins o performanță marți, în ajunul Crăciunului, o apropiere record de Soare. A ajuns la o distanță fără precedent de Soare pentru a-i studia atmosfera.
1 min
1 min
Șeful NASA, Bill Nelson, a venit în România. S-a întâlnit cu premianții competițiilor internaționale și a vorbit și despre amenințarea ca Rusia să plaseze bombe atomice în spațiu
În 2022, România a devenit cea de-a 16-a națiune care a semnat acordul Artemis pentru explorarea pașnică a spațiului.
1 min
1 min
Există condiții propice vieții pe un satelit al lui Jupiter? Pentru a afla, o rachetă a Space X a lansat cea mai mare sondă din istoria NASA
Misiunea dispune de dispozitive care vor analiza compoziție satelitului, va avea radare care vor analiza grosimea gheții și spectrometre speciale, dar și camere video care vor realiza imagini la rezoluție foarte mare.
1 min
1 min
Misiunea de salvare a astronauților, lansată de SpaceX. Când se vor întoarce pe Pământ cei doi astronauți rămași pe stație
SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, a lansat o misiune de salvare a celor doi astronauți NASA care sunt blocați în spațiu. Lansarea era programată pentru joi, însă a avut loc cu două zile întârziere, din cauza uraganului Helene, care a lovit coasta Floridei.
1 min
1 min
EXCLUSIV. Anca Șelariu, românca din echipa NASA care a cercetat viața pe Marte. A trăit un an într-o capsulă exact ca pe Planeta Roșie
O româncă a participat la un experiment NASA, timp de un an, într-o capsulă care a replicat existența umană pe planeta Marte. Irina Anca Șelariu, originară din Brașov, care este ofițer științific în Marina SUA și e de profesie microbiolog.
1 min
1 min
Cine este Jared Isaacman, miliardarul american care face prima „plimbare spațială privată”
Miliardarul american Jared Isaacman care deține o companie în domeniul tehnologiei participă la prima „plimbare spațială privată”, o misiune deosebit de riscantă efectuată până acum de astronauți profesioniști.
1 min
1 min
Polaris Dawn, cea mai riscantă misiune a SpaceX, pentru prima plimbare spațială privată. Va fi realizată la 700 km deasupra Pământului
Astronauții vor avea la dispoziție cinci zile pentru a efectua această misiune, dar cea mai mare parte se va concentra pe așa-zisa plimbare în spațiu.
1 min
1 min
UPDATE. Nava spațială Starliner a ajuns pe Pământ. De ce vor mai sta astronauții Butch Wilmore și Suni Williams în spațiu
Butch Wilmore și Suni Williams, cei doi astronauți americani care au ajuns la bordul Stației Spațiale Internaționale cu nava spațială Boeing Starliner, sunt nevoiți să-și prelungească misiunea în cosmos cu mai mult de șase luni și vor reveni pe Pământ cu o capsulă a SpaceX.
1 min
1 min
Astronauți NASA, blocați în Spațiu. Călătoria lor s-a transformat dintr-una de opt zile într-una de opt luni
Călătoria unor astronauți s-a transformat dintr-una de opt zile într-una de opt luni. NASA a decis ca nava spațială Boeing Starliner să revină pe Pământ fără echipaj la bord.
1 min
1 min
Oamenii de știință au descoperit o nouă planetă. Super-Jupiter este la o distanță de 12 ani lumină de Pâmânt
Super-Jupiter. Așa se cheamă noua planetă descoperită de oamenii de știință cu ajutorul celui mai mare telescop spațial lansat vreodată. Se află la o distanță de 12 ani lumină de sistemul nostru solar și este de șase ori mai mare ca Jupiter. Are însă aceeași temperatură ca Pământul.
1 min
1 min
Nava spațială Boeing, noi probleme tehnice. Astronauții ar putea rămâne pe Stația Spațială până la mijlocul lunii august
Astronauții care au zburat cu prima navă spațială creată de gigantul aeronautic Boeing sunt nevoiți să-și prelungească misiunea din cauza unor probleme tehnice.
1 min
1 min
Experiment NASA: o româncă a trăit un an ca pe Marte. Anca Șelariu și alți trei voluntari au participat la un experiment pe Planeta Roșie
O româncă și alți trei voluntari americani au trăit un an într-o capsulă care simulează condițiile de pe Marte. Ei au participat la un experiment organizat în premieră de NASA.
1 min
1 min
Astronauții NASA în excursie. Susan Kilrain și Dominic Antonelli au vizitat repere turistice din România
Astronauții NASA care au fost invitații speciali ai evenimentului SpaceFest 2024 au mai rămas câteva zile în România, pentru a vizita câteva dintre reperele turistice importante de la noi din țară.
1 min
1 min
Viitorul omenirii, explicat de astronauți NASA
Susan Kilrain și Dominic Antonelli, doi astronauți americani prezenți la Space Fest, au explicat într-un interviu exclusiv pentru Euronews că viitorul omenirii înseamnă explorarea spațiului și formelor de viață de pe alte planete.
1 min
1 min
Aurora boreală, vizibilă în România. Explicația științifică a fenomenului meteo produs din cauza unei furtuni solare
Autoritățile americane au avertizat că o asemenea furtună geomagnetică poate provoca întreruperi ale rețelelor electrice și chiar ale sateliților. De altfel, a fost emisă și o avertizare rară de furtună geomagnetică severă, de nivel 4 din 5.
1 min