O nouă explozie pentru nava Starship a companiei SpaceX a avut loc în timpul ultimului zbor de testare, joi, 6 martie. Momentul vine la aproape două luni după explozia care a împrăștiat resturi în flăcări deasupra zonelor Turks și Caicos, conform AP.
Explozia a survenit imediat după ce nava a fost lansată din Texas, dar a pierdut contactul la câteva minute după începutul zborului de testare, iar nava spațială a intrat într-o rotație scăpată de sub control, s-a rupt în bucăți și s-a prăbușit. Asta pentru că motoarele navei spațiale de deasupra au început să se oprească în timp ce aceasta se îndrepta spre est, pentru ceea ce trebuia să fie o intrare controlată deasupra Oceanului Indian.
Nava spațială Starship a explodat în timpul ultimului zbor de testare
Starship a atins o altitudine de aproape 150 de kilometri, înainte ca problemele să apară și înainte ca patru sateliți falși să poată fi lansați.
Compania SpaceX a confirmat că nava fără echipaj uman a suferit „o dezasamblare rapidă neprogramată”, în timpul ascensiunii sale în spațiu și a pierdut contactul cu solul. În timpul exploziei, rămășițele au fost văzute și pe cerul din Florida. Nu au fost raportate pagube sau persoane rănite, însă imaginile surprinse de cei aflați în zonele insulare din Marea Caraibilor arată resturi incendiare care cad din cer. Pentru moment, nu a fost clar nici locul unde s-a prăbușit.
Conform unei anchete care încă este în desfășurare, scurgerile de combustibil au declanșat o serie de incendii care au oprit motoarele navei spațiale, iar sistemul de autodistrugere de la bord a intrat în funcțiune conform planului.
Aceasta a fost cea de-a opta misiune de testare a rachetei și al doilea eșec consecutiv.
„Din păcate, acest lucru s-a întâmplat și data trecută, așa că acum avem ceva experiență în acest sens”, a declarat Dan Huot, cel care a comentat evenimentul, de la locul lansării.
Față de data trecută, nava Starship nu a ajuns la fel de sus sau la fel de departe. Dar ca și data trecută, Starship a avut și sateliți falși pe care i-a lansat odată ce nava a ajuns în spațiu, ca practică pentru misiunile viitoare. Aceștia semănau cu sateliții de internet Starlink, dintre care câteva mii orbitează în prezent în jurul Pământului. Ei trebuiau să cadă pe poziție după scurta lor vizită în spațiu. Acceleratorul navei, numit Super Heavy, care o ajută să părăsească solul, a reușit să revină cu succes la rampa de lansare.
NASA a rezervat nava Starship pentru a-și duce astronauții pe Lună undeva mai târziu în acest deceniu. Elon Musk, patronul SpaceX, vizează să trimită Starship pe Marte. Starship este cea mai mare și mai puternică rachetă din lume.
Compania SpaceX a declarat că știe cum să aducă mai multe îmbunătățiri navei spațiale, în urma accidentului, iar Administrația Federală a Aviației a autorizat recent lansarea navei Starship încă o dată.