India a trimis primul astronaut în spațiu, după 41 de ani. Cele peste 60 de experimente științifice care vor fi făcute sunt impresionante

Primul indian ajunge în spațiu după o pauză de 41 de ani. Căpitanul Shubhanshu Shukla, cel care conduce misiunea Axiom-4 (Ax-4), este al doilea indian din istorie care călătorește în spațiu.

Misiunea a decolat cu un echipaj multinațional, format din patru persoane, din care fac parte polonezul Slawosz Uznanski-Wisniewski și maghiarul Tibor Kapu. La rândul lor, și ei vor readuce țările lor în spațiu după mai bine de patru decenii. Toți acești astronauți au stat câteva săptămâni în carantină înainte de această lansare.

India a trimis primul astronaut în spațiu, după 41 de ani

Călătoria va dura în jur de 26 de ore, când nava spațială va andoca la Stația Spațială Internațională (ISS). Acela va fi momentul când căpitanul Shukla va deveni primul indian care vizitează laboratorul orbital al NASA.

  • În 1984, Rakesh Sharma devenea primul indian care a zburat în spațiu la bordul unei nave rusești Soyuz.

Condusă de fosta astronaută NASA Peggy Whitson - o veterană a spațiului care a fost de două ori comandant al ISS, a petrecut peste 675 de zile în spațiu și a efectuat 10 ieșiri în spațiu - misniuea Ax-4 a decolat de la Centrul Spațial Kennedy al NASA, din Florida, miercuri, la ora 02:31 EDT.

Călătoria către ISS la bordul Ax-4 - un zbor comercial operat de compania privată Axiom Space din Houston - este o colaborare între NASA, agenția spațială indiană Isro, Agenția Spațială Europeană (ESA) și SpaceX, conform BBC.

În vârstă de 39 de ani, căpitanul Shubhanshu Shukla se numără printre cei patru ofițeri ai forțelor aeriene indiene selectați anul trecut pentru a participa la primul zbor spațial cu echipaj uman al acestei țări, programat pentru 2027. India a anunțat, de asemenea, planuri ambițioase de a construi o stație spațială până în 2035 și de a trimite un astronaut pe Lună până în 2040.

ISRO, care a efectuat o serie de teste pentru a se pregăti pentru călătoria în spațiu, a plătit 59 de milioane de dolari pentru a-i asigura căpitanului Shukla un loc în Ax-4, dar și pentru pregătirea lui.

La câteva minute după decolare, căpitanul Shukla a transmis un mesaj pentru India: „Am revenit în spațiu după 41 de ani și a fost o călătorie uimitoare. În acest moment, orbităm în jurul Pământului cu o viteză de 750 km pe secundă. Pe umăr, port steagul Indiei. Acesta nu este începutul călătoriei mele către ISS, ci începutul zborului spațial omenesc al Indiei. Îi invit pe toți concetățenii mei indieni să ia parte la această călătorie și să se simtă mândri și entuziasmați”.

Lansarea a fost realizată cu ajutorul capsulei SpaceX Crew Dragon, montată pe o rachetă Falcon 9.

Prim-ministrul indian Narendra Modi a salutat lansarea reușită și a declarat că astronautul indian „poartă cu el dorințele, speranțele și aspirațiile a 1,4 miliarde de indieni”.

Născut pe 10 octombrie 1985 în orașul Lucknow din nordul Indiei, căpitanul Shukla s-a alăturat forțelor aeriene indiene în 2006, ca pilot de vânătoare. A pilotat avioane MiG, Sukhoi, Dornier, Jaguar și Hawk și are peste 2.000 de ore de zbor.

Pe lângă conducerea misiunii, astronautul indian va avea un program încărcat în timpul celor două săptămâni petrecute pe ISS. Având în vedere interesul enorm pentru zbor, ISRO a declarat că organizează evenimente pentru ca el să interacționeze cu studenții indieni și să le răspundă la întrebări în timp ce se afă în spațiu. Este prevăzută și o interacțiune cu prim-ministrul Narendra Modi.

Însă, în cea mai mare parte a timpului, cei patru membri ai echipajului vor efectua 60 de experimente științifice, dintre care șapte provin din India. Fosta cercetătoare, NASA Mila Mitra, spune că experimentele ISRO vor contribui la „îmbunătățirea înțelegerii umanității asupra spațiului și a efectelor sale asupra biologiei și microgravitației.” Ea susține că că unul dintre experimentele cheie va investiga impactul zborului spațial asupra a șase soiuri de semințe agricole.

Un alt experiment al ISRO implică cultivarea a trei tulpini de microalge care ar putea fi utilizate ca hrană, combustibil sau chiar în sisteme de susținere a vieții, iar acest lucru va ajuta la identificarea celor mai potrivite pentru cultivarea în microgravitație, spune ea.

Proiectele ISRO vor investiga, de asemenea, modul în care tardigradele - microanimale de pe Pământ care pot supraviețui în medii extreme - s-ar descurca în spațiu.

Celelalte experimente vizează identificarea modului în care se produce pierderea musculară în spațiu și cum poate fi tratată, precum și impactul fizic și cognitiv al utilizării ecranelor de computer în microgravitație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE