Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Racheta americană Artemis 1, care trimite o capsulă fără echipaj uman pe orbita lunară, s-a lansat. Este a treia încercare de a plasa o capsulă goală în jurul Lunii pentru prima dată în 50 de ani.

O nouă scurgere de combustibil, reparată

NASA a reușit să astupe o scurgere în noaptea de marți spre miercuri în timp ce alimenta noua sa rachetă lunară, potrivit AP.

Combustibilul de hidrogen a țâșnit dintr-o supapă de pe rampa de lansare, o locație diferită față de scurgerile din timpul încercărilor anterioare de lansare. Doi tehnicieni și un oficial de siguranță s-au grăbit să intre în zona de explozie pentru a strânge supapa, cu salvatorii de urgență în așteptare.

La scurt timp, un site de urmărire radar al Forțelor Spațiale a căzut din cauza unui comutator ethernet defect, ceea ce a dus la o altă încurcătură. Ceasurile de numărătoare inversă ale NASA au continuat să ticăie, oficialii indicând că problemele vor împinge probabil lansarea în fereastra de două ore de miercuri.

„Nu există încă niciun derapaj, dar le monitorizăm activitatea”, a declarat Derrol Nail, comentatorul NASA pentru lansare.

Primele două încercări au eșuat

Capsula Orion, fără echipaj uman, va gravita în jurul Lunii, pentru a verifica dacă propulsorul şi capsula sunt sigure pentru a opera zboruri viitoare cu echipaje de astronauţi.

Scurgerile de combustibil au afectat primele două încercări de la sfârșitul verii, apoi două uragane au provocat alte întârzieri.

Deși inginerii nu au identificat niciodată cauza scăpărilor de hidrogen, ei au modificat procesul de alimentare cu combustibil pentru a minimiza scurgerile și s-au declarat încrezători că toate țevile din racheta de aproape 100 de metri vor rămâne etanșe și intacte.

Ultima dată, NASA a trimis astronauți pe Lună în decembrie 1972.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE