Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NASA a anunţat joi lansarea în toamnă a unei investigaţii, care se va desfăşura timp de mai multe luni, asupra „fenomenelor aeriene neidentificate'', faimoasele OZN-uri, transmite Agerpres.

După tentativele serviciilor de informaţii americane şi apoi ale Pentagonului, este rândul agenţiei spaţiale NASA să investigheze existenţa acestor obiecte, care nu poate fi explicată în prezent.

Nu există nicio dovadă că aceste fenomene au o origine extraterestră, a subliniat încă de la început agenţia spaţială.

Însă, „dacă cineva m-ar întreba dacă cred că există o dovadă irefutabilă a vieţii inteligente în vreunul dintre aceste fenomene, aş da un răspuns perfect acceptabil pentru un om de ştiinţă, şi anume că nu ştiu", a declarat într-o conferinţă de presă Thomas Zurbuchen, administrator asociat la NASA.

Importanţa acestui subiect nu poate fi, însă, contestată, deoarece priveşte atât securitatea naţională, cât şi cea a traficului aerian, a argumentat agenţia americană.

Studiul va fi realizat de proeminenţi oameni de ştiinţă şi de experţi în aeronautică

Prevăzut să debuteze la începutul toamnei, studiul ar trebui să dureze nouă luni şi să se finalizeze printr-un raport ce urmează să fie făcut public.

Trei obiective au fost anunţate: coroborarea datelor existente, determinarea datelor care lipsesc şi modul cel mai bun de colectare a acestora şi deciderea instrumentelor cu care vor fi analizate în viitor.

„Avem astăzi o compilaţie foarte limitată a acestor observaţii", a declarat la aceeaşi conferinţă David Spergel, astrofizicianul care va conduce aceste analize, adăugând că „acest lucru îngreunează stabilirea unor concluzii".

Cu toate acestea, există munţi de date, potrivit experţilor NASA, care intenţionează să le colecteze de la guverne, companii private, asociaţii sau chiar persoane fizice

Bugetul alocat nu trebuie să depăşească 100.000 de dolari americani

Ideea de bază este de-stigmatizarea acestui subiect.

„Unul dintre rezultatele acestui studiu pentru mine ar fi să devină clar pentru toată lumea (...) că procesul ştiinţific este valabil pentru a aborda toate problemele, inclusiv aceasta", a precizat Zurbuchen, adăugând că el însuşi a decis să deschidă această anchetă.

În iunie 2021, serviciile de informaţii americane au declarat într-un raport mult aşteptat că nu există dovezi ale existenţei extratereştrilor, recunoscând în acelaşi timp că zeci de fenomene observate de piloţii militari nu au putut fi explicate.

În plus, luna trecută, pentru prima dată în ultimii peste 50 de ani, Congresul SUA a organizat o audiere publică pe această temă.

În ultimii 20 de ani a crescut numărul obiectelor neidentificate a căror prezenţă pe cer a fost raportată

Potrivit Pentagonului, în ultimii 20 de ani a crescut numărul obiectelor neidentificate a căror prezenţă pe cer a fost raportată.

Acestea suscită, inevitabil, diferite speculaţii.

„Cred că vor fi descoperite noi mecanisme ştiinţifice. Au existat numeroase cazuri în care ceva ce părea aproape magic s-a dovedit a fi un nou efect ştiinţific", a declarat, la rândul său, Thomas Zurbuchen.

„Nu subestimaţi niciodată lucrurile de care este capabilă natura", a adăugat reprezentantul NASA.

Experţii au dat asigurări că se vor lansa în acest proiect fără idei preconcepute. Însă, pentru David Spergel, OZN-urile reunesc probabil fenomene diferite, ce nu pot fi plasate sub o singură explicaţie.

Este posibil ca studiul să nu limpezească imediat numeroase aspecte, a recunoscut el, ci mai degrabă ar trebui să ofere o foaie de parcurs pentru a se tinde către acest obiectiv în viitor.

NASA se află deja în căutarea vieţii extraterestre în spaţiu

NASA se află deja în căutarea vieţii extraterestre în spaţiu, de exemplu investigând urme de viaţă străvechi în formă microbiană pe Marte sau „tehnosemnături" venite de pe alte planete (semnale care demonstrează prezenţa tehnologiilor).

Aceasta este, însă, prima dată când agenţia spaţială americană examinează cu seriozitate această posibilitate.

„Nu cred că cineva a analizat vreodată în mod sistematic fenomenele aeriene neidentificate din trecut", a declarat joi Daniel Evans, responsabil cu coordonarea studiului pentru agenţia spaţială americană.

Însă, „de-a lungul deceniilor, NASA a răspuns apelului lansat pentru a aborda unele dintre cele mai deconcertante mistere pe care le cunoaştem, iar acum face la fel", a precizat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE