Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Misiunea Artemis 1: Capsula spațială Orion a NASA atinge o distanță record față de Pământ

Publicat de: Euronews

La 13 zile după ce a fost lansată, capsula spaţială Orion, utilizată de NASA în cadrul misiunii Artemis 1, a devenit vehiculul spaţial capabil să transporte un echipaj uman care a ajuns la cea mai mare distanţă faţă de Terra, a anunţat marţi agenţia spaţială americană, citată de DPA și preluată de Agerpres.

„Am atins distanţa maximă faţă de Terra!", a anunţat NASA pe contul său de Twitter. Capsula Orion a străbătut o distanţă de 432.000 de kilometri în raport cu Terra, cea mai lungă distanţă parcursă vreodată de un vehicul spaţial care este capabil să transporte la bordul său echipaje de astronauţi.

Cu doar câteva zile mai devreme, Orion doborâse un record stabilit de misiunea Apollo 13 în anul 1970, când a atins distanţa de aproximativ 400.000 de kilometri faţă de planeta noastră, la scurt timp după ce s-a plasat pe o orbită lunară.

Capsula Orion se află în prezent „cam la jumătatea misiunii Artemis 1 în jurul Lunii” şi se va îndrepta de acum spre Pământ, au precizat inginerii de la NASA. Ei se aşteaptă ca Orion să revină pe Terra şi să amerizeze în Oceanul Pacific în data de 11 decembrie, după o călătorie de 2 milioane de kilometri în spaţiu.

Nu există oameni la bordul capsulei Orion, dar este de așteptat ca astronauţii să zboare în spaţiu cu acest vehicul în cadrul misiunii Artemis 2, care va fi lansată în anul 2024.

Încercări nereușite de lansare

Artemis trebuia să fie lansată la finalul lunii august 2022. Scurgerile de combustibil au afectat primele două încercări de la sfârșitul verii, apoi două uragane au provocat alte întârzieri.

După mai multe luni de amânări, misiunea Artemis 1 a fost lansată în cadrul unui zbor de testare pe 16 noiembrie.

Cât de importantă este misiunea Artemis

Odată cu lansarea rachetei SLS de la baza Cape Canaveral, se dă startul primei misiuni din Programul Artemis. De ce a ales NASA numele Artemis pentru acest program? În mitologia greacă, Artemis era zeița vănătorii și sora geamănă a lui Apollo. După cum se știe, acesta a fost numele programului NASA care a trimis primii oameni pe Lună și acum se dorește o reeditare a acestei performanțe și nu doar atât.

Artemis 1 este o misiune fără astronauţi la bord, realizată în scopul testării rachetei şi a capsulei ataşate acesteia, astfel încât zborurile cu echipaj uman să se desfăşoare în deplină securitate spre Lună începând cu 2024.

În 2024, misiunea Artemis 2 va transporta doi astronauţi pe orbită în jurul Lunii, fără să aselenizeze.

Sarcina aselenizării este rezervată echipajului misiunii Artemis 3, prevăzută cel mai devreme în 2025. O contribuție importantă o va avea și principalul partener privat al NASA. Este vorba despre SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, care a primit contractul pentru realizarea modulului care va readuce oamenii pe Lună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE