Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Silicon Valley Bank, închisă de autoritățile de reglementare din SUA. Este cel mai mare faliment după criza financiară globală

Silicon Valley Bank, a 16-a cea mai mare din Statele Unite ale Americii, a fost închisă de autoritățile de reglementare, după incertitudini legate de situația sa. Este cel mai mare faliment bancar de după criza financiară globală. Autoritățile de reglementare financiară au preluat controlul asupra depozitelor băncii.

Spre deosebire de alte situații, autoritățile anunță că deponenții asigurați vor avea acces la depozitele lor cel târziu luni dimineață. Sucursalele se vor redeschide, de asemenea, în acel moment, sub controlul autorității de reglementare. Clienții Silicon Valley Bank sunt în mare parte lucrători în tehnologie și companii cu capital de risc, iar cei mai mulți s-au grăbit să își recupereze banii când au auzit că banca are probleme.

Asigurarea standard acoperă până la 250.000 de dolari per deponent, per bancă, pentru fiecare categorie de proprietate a contului. Deponenții neasigurați vor primi certificate de administrare judiciară pentru soldurile lor. La sfârșitul lunii decembrie, Silicon Valley Bank avea active totale de aproximativ 209 miliarde de dolari și depozite de 175 miliarde de dolari. Deocamdată nu se știe clar ce parte din aceste depozite se află peste limita de asigurare.

Ce a dus la prăbușirea Silicon Valley Bank

La mijlocul săptămânii trecute, agenția internațională Moody's a transmis SVB Financial Group, compania care deține Silicon Valley Bank, că se pregătește să retrogradeze ratingul instituției bancare. Surse citate de agenția Reuters susțin că acest lucru a fost factorul care a dus la prăbușirea principalului creditor al companiilor start-up din domeniul tehnologiei. Este cel mai mare falimentar bancar de la criza financiară din 2008.

Prăbușirea Silicon Valley Bank a generat un val de incertitudine pe piețele globale și a afectat acțiunile bancare. Investitorii se tem că majorările agresive ale dobânzilor operate de Rezerva Federală a SUA pentru a contracara inflația evidențiază vulnerabilitățile sistemului financiar.

Modul în care a reacționat SVB la perspectiva retrogradării ratingului arată cât de repede se poate eroda încrederea în instituțiile financiare, De asemenea, prăbușirea instituției bancare a generat și o undă de șoc în rândul companiilor startup din California. Multe dintre firme sunt îngrijorate privind modul în care își pot recupera depozitele și cum își vor putea plăti salariile.

Temerile privind scăderea ratingului Silicon Valley Bank ar putea afecta încrederea investitorilor și a clienților în stabilitatea financiară a băncii. Echipa directorului executiv al SVB, Greg Becker, a cerut sfatul bancherilor de la Goldman Sachs Group Inc (GS.N) și a zburat la New York pentru întâlniri cu reprezentanții Moody's și alte firme de rating, au mai precizat sursele citate de Reuters.

Moody's a retrogradat banca, dar numai cu calificativ din cauza vânzării portofoliului de obligațiuni al SVB și a planului de majorare a capitalului.

Ultimul faliment bancar american de o asemenea amploare a fost cel al Washington Mutual în 2008, care avea active de 307 miliarde de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE