Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursula von der Leyen, primită la Casa Albă. Joe Biden a anunțat începerea unui nou capitol în relațiile transatlantice

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a fost primită, la Casa Albă, de președintele american Joe Biden. Întrevedere a avut loc în contextul disputelor comerciale dintre SUA și Uniunea Europeană privind subvențiile acordate de administrația americană companiilor ce produc mașini electrice, relatează Euronews.com.

Ursula von der Leyen și Joe Biden au discutat despre necesitatea parafării unui acord între Washington și Bruxelles privind utilizarea mineralelor europene esențiale pentru producția de baterii pentru vehiculele electrice. Totodată, cei doi lideri au vorbit despre transparența subvențiilor în domeniul energiei verzi.

Tensiunile au luat amploare în Europa, după ce administrație Biden a aprobat anul trecut legea pentru reducerea inflației (IRA), un plan prin care Washingtonul acordă subvenții de 430 de miliarde de dolari (352 de miliarde de euro) companiilor care promovează producția americană în domeniul tehnologiilor ecologice.

”Astăzi, am convenit că vom colabora în domeniul materiilor prime critice care au fost obținute sau prelucrate în Uniunea Europeană și le vom oferi acces pe piața americană ca și cum ar fi fost obținute în SUA”, a declarat șefa Comisiei Europene, conform sursei citate.

Legea IRA adoptată de SUA vs. Green Deal al UE

Legea privind reducerea inflației (IRA) prevede că pot fi acordate subvenții de până la echivalentul a 7.043 de euro cetățenilor americani care cumpără un vehicul electric. Acordarea facilității este condiționată de faptul ca bateriile mașinii să conțină în mare parte minerale din SUA sau dintr-o țară cu care Washingtonul are un acord de liber schimb. În plus, 50% din componentele bateriilor trebuie să fie fabricate sau asamblate în America de Nord până în 2024, urmând ca acest procent să crească treptat până la 100% până în 2028.

Comisia Europeană a reacționat prin lansarea planului industrial ”Green Deal”. Setul de măsuri va facilita acordarea subvențiilor către industriile ”verzi” din UE.

"Cred că pentru noi este foarte important să ne unim forțele, deoarece este crucial pentru viitorul nostru în ceea ce privește lupta împotriva schimbărilor climatice și limitarea încălzirii globale", a declarat von der Leyen.

Ursula von der Leyen și Joe Biden au luat în discuție și coordonarea occidentală pentru a sprijini Ucraina în războiul împotriva Rusie, dar și eforturile comune de a reduce dependența Europei de combustibilii fosili din Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE