Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția UE față de planul de subvenții masive al SUA. Ursula von der Leyen: „UE va răspunde în mod adecvat şi bine calibrat”

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a promis un răspuns „corespunzător şi bine calibrat” al UE pentru a diminua impactul afectării concurenței, în condițiile în care administrația președintelui american Joe Biden vrea să acorde subvenții masive companiilor americane, notează agenția AFP, citată de Agerpres.

Legea de Reducere a Inflaţiei (Inflation Reduction Act - IRA) a fost adoptată vara aceasta și prevede că SUA va face investiții de 370 de miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice. Banii sunt destinați construcţiei de uzine, de eoliene şi panouri solare, precum şi achiziţiei de vehicule electrice, cu condiţia ca acestea să fie produse în SUA.

Ursula von der Leyen: Nu ne interesează să intrăm într-un costisitor război comercial cu SUA

Uniunea Europeană consideră că ajutoarele excepționale încalcă regulile convenite în comerțul internațional și ar putea afecta competitivitatea companiilor europene, deja serios diminuată pe fondul creşterii preţurilor la energie.

Chiar și în aceste condiții, Ursula von der Leyen a anunțat că UE nu va intra într-un „război comercial” cu SUA întrucât aceste lucru nu este nici în interesul Washingtonului.

Cu toate acestea, UE nu va intra într-un ''război comercial'' cu SUA, care nu este nici în interesul Washingtonului, a spus Ursula von der Leyen.

Șefa Comisiei Europene a explicat răspunsul blocului comunitar se va baza pe trei piloni: flexibilizarea normelor privind ajutoarele publice, căutarea de noi surse de finanţare pentru o politică industrială comună şi cooperarea cu autorităţile americane în chestiuni cheie, precum tranziţie verde şi materiile prime critice.

„Europa a făcut mereu ceea ce este corect pentru Europa. UE va răspunde în mod adecvat şi bine calibrat Legii de Reducere a Inflaţiei. Dar, înseamnă asta că vom intra într-un costisitor război comercial cu SUA, în timp ce are loc un război (în Ucraina)?

Nu, acest lucru nu ne interesează şi la fel nici pe americani'', a afirmat şefa Comisiei Europene, într-un discurs susţinut la Colegiul Europei din Bruges.

Ursula von der Leyen este de părere că există „simetrie surprinzătoare” între această lege din SUA şi Pactul Verde European. Ambele reprezintă strategii climatice care determină „cele mai mari şi mai avansate economii ale lumii să se mişte acum în aceeaşi direcţie”.

Astfel, șefa CE s-a declarat o susţinătoare a „cooperării în locul confruntării” cu Washingtonul şi a promis că Bruxellesul va continua să discute cu administraţia preşedintelui Joe Biden pentru ca aceasta să revizuiască acele măsuri care preocupă cel mai mult UE. În schimb, congresmenii americani - atât democraţi cât şi republicani - s-au declarat împotriva revizuirii legii deja adoptate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE