Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisarul european pentru piaţa internă: „UE trebuie să își susțină industria, în fața subvențiilor SUA”

Comisarul european pentru piaţa internă vine cu o solicitare pentru crearea unui „fond european de suveranitate pentru a sprijini proiecte industriale” şi a face faţă Inflation Reduction Act (IRA), criticată de preşedintele francez Emmanuel Macron în cursul vizitei sale în SUA, scrie AFP.

UE își arată îngrijorarea față de efectele acestui plan de 420 de miliarde de dolari al preşedintelui american Joe Biden dedicat în mare parte climatului şi adoptat în vară, aflat în centrul unei recente vizite oficiale a lui Emmanuel Macron peste Atlantic.

Acest plan prevede, printre altele, reforme favorizând companiile stabilite în Statele Unite, în special în sectoarele vehiculelor electrice, bateriilor, tehnologiei, energiilor regenerabile şi chiar hidrogenului.

El „antrenează distorsiuni de concurenţă în detrimentul companiilor din Uniunea Europeană", a afirmat Thierry Breton într-un interviu pentru Journal du dimanche (JDD), după ce a ameninţat la începutul lui noiembrie că „va merge în faţa Organizaţiei Mondiale a Comerţului” pentru a-şi susţine argumentele.

„A fost deja creat un grup de lucru cu reprezentanţi ai Casei Albe şi Comisiei Europene”, a adăugat el.

Emmanuel Macron a afirmat vineri că doreşte ca problema „exceptărilor” cerute Statelor Unite pentru industriile europene să fie "soluţionată" până în primul trimestru al anului 2023, după ce cu o zi înainte considerase "super-agresive" unele măsuri americane. Preşedintele Biden s-a declarat gata să corecteze "defectele" legii sale, pe care a apărat-o, totuşi, cu toate forţele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE