Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene vrea ca petrolul rusesc să fie plafonat la 30 de dolari barilul

Publicat de: Mirabela Vasile

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene spune că plafonul de preţ pentru petrolul rusesc convenit vineri de ţările din G7, împreună cu Australia, ar trebui redus la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei, relatează Reuters.

„Este tot ceea ce a propus grupul McFaul-Yermak, însă ar fi necesar să fie redus la 30 de dolari pentru a distruge mai repede economia inamicului”, a scris Andrii Iermak pe Telegram, făcând referire la un grup de lucru internaţional privind sancţiunile.

Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns mai devreme cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.

„G7 şi Australia (...) au ajuns la un consens cu privire la un preţ maxim de 60 de dolari pe baril pentru petrolul brut de origine rusă transportat pe mare”, au declarat aceste ţări într-o declaraţie comună.

Înţelegerea fusese convenită joi de UE, în coordonare cu aliaţii din G7, în special SUA şi Marea Britanie, dar Polonia nu îşi dăduse acordul, cerând stabilirea unui plafon mai redus, unele surse menţionând 30 de dolari pe baril. În final, Varşovia a acceptat vineri plafonul de 60 de dolari barilul.

Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat de aceasta contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă şi care intră în vigoare luni.

Concret, prin această plafonare UE interzice companiilor europene implicate în livrarea petrolului rusesc pe cale maritimă (companii de transport, de asigurări etc.) să-şi ofere serviciile dacă petrolul livrat depăşeşte pragul de 60 de dolari barilul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE