Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul combustibilului, în scădere. Cotațiile barilului de petrol continuă trendul descendent

Prețurile carburanților continuă să scadă, chiar dacă suntem aproape de momentul în care se va impune embargoul asupra petrolului rusesc. Sunt state pentru care carburanții sunt mai ieftini decât la începutul războiului din Ucraina. O explicație ar fi promisiunea statelor exportatoare de petrol de a crește producția.

Deși cotația barilului de petrol este în scădere, prețurile carburanților au rămas destul de ridicate. Barilul de petrol BRENT era pe 24 februarie, 97,4 dolari. Iar acum a ajuns 85,3 dolari.

Evoluția carburanților nu a cunoscut o asemenea scădere încă. Dacă facem o comparație a prețurilor de la începutul războiului și până acum vedem că motorina a rămas cu aproape un leu mai scumpă, însă trebuie precizat că prețurile au explodat în primăvară. Pentru benzină evoluția este moderată. Aici vorbim, însă, despre intervenția statului care a venit cu acea compensare de 50 de bani.

România este, în continuare sub media europeană a prețurilor la pompă. Polonia este una dintre țările în care un plin de carburanți costă mai puțin decât la noi.

Euronews România a făcut și un calcul, pentru a vă arăta, care este prețul real al unui litru. Am luat pentru exemplu un litru de benzină standard.

Aproximativ 60% dintr-un litru sunt taxe și accize. La final am obținut un preț de 7,21 lei pe litru, adică apropiat de ce plătim la pompă, după compensarea cu 50 de bani pe litru.

În cazul statelor producătoare de petrol, litrul de benzină este sub prețul de la începutul războiului. În Statele Unite, galonul este 7 cenți sub nivelul din februarie.

Consumul mediu anual în România este de peste 7 milioane de tone de carburanți. Mare parte din această cantitate este motorină, aproximativ 6 milioane de tone. Două treimi din cantitate este rafinată în țară, iar restul se importă.

Prețurile de la pompă sunt influențate de cotațiile petrolului, de cursul leu-dolar și de necesarul de țiței importat.

România nu va mai importa petrol din Rusia

Începând de luni nu va mai intra petrol rusesc în România. 5 decembrie este data la care vor intra în vigoare noile sancțiuni europene impuse Rusiei.

O treime din importurile de petrol ale țării noastre veneau din Rusia. Potrivit unor surse din Ministerul Energiei, companiile care rafinează țițeiul au fost nevoite să se reorienteze către alte piețe, în Kazahstan și Azerbaidjan.

Pachetul de sancțiuni prevede excepții temporare pentru țările care importă țiței prin conducte și nu au alternative viabile. Din 5 februarie anul viitor restricțiile se vor aplica și pentru alte produse petroliere rafinate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE