Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova, scumpiri la energia electrică. În ultimul an, tariful la gaz a crescut de șase ori

Criza energetică din Republica Moldova se adâncește. Prețul curentului electric a crescut din nou. Este a doua scumpire din această toamnă, după ce în octombrie, tarifele au fost majorate cu 19%.

Moldovenii s-au confruntat și cu întreruperi de curent provocate de bombardamentele rusești asupra sistemului energetic al Ucrainei.

În Republica Moldova, tariful energiei electrice este de aproape 5 lei pentru majoritatea consumatorilor, adică echivalentul a 20 de eurocenți. Consumatorii din nordul țării achită chiar 6 lei pentru un megawat-oră.

Tariful la gaz a crescut de șase ori în 2022

Și tarfiul la gaz a crescut de șase ori în ultimul an. Metrul cub de gaz costă 29 de lei, adică aproape 6 euro. Guvernul de la Chișinău oferă subvenții pentru facturi, dar oamenii sunt nevoiți să facă economii.

„Ne ținem ca ața pe care dacă o întinzi mai tare, se rupe, dar ne este greu. Vine iar factura la încălzire, prețurile sunt mari. Cu o pensie de 1800 de lei nu mai poți face nimic în ziua de azi.”, spune un cetățean.

„În calitate de guvern, ne pregătim pentru astfel de scenarii. Toate serviciile Moldelectrica și ale altor companii de distribuție sunt în stare de alertă. Astfel încât, în cazul unei astfel de situații, să reacționăm rapid și să conectăm toți cetățenii cât mai curând posibil.”, spune Andrei Spînu vicepremierul Republicii Moldova.

Chișinăul a renunțat la energia electrică pe care o cumpăra de la Centrala Cuciurgan, aflată în regiunea transistreană care este controlată de Rusia. Acum, Moldova cumpără energie electrică din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE