Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova, fără datorii la Gazprom. Reacția gigantului energetic rus

Gazprom schimbă tactica în privința Moldovei. Concernul rus a anunțat că renunță la ideea de a reduce cu 56% livrările, în condițiile în care Moldova și-a onorat responsabilitățile financiare pentru luna noiembrie.

Totuși, concernul rus a menționat că își rezervă dreptul să livreze mai puțin gaz în Moldova întrucât Chișinăul încalcă frecvent prevederile contractuale.

De cealaltă parte, Moldovagaz declară ca a transferat către Gazprom partea restantă a plăţii pentru gazele naturale furnizate pentru prima jumătate a lunii noiembrie 2022 (avans), în valoare de 21,41 milioane dolari.

La 22 noiembrie, Gazprom a acuzat Ucraina că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale destinate Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al concernului rus, volumul gazelor naturale destinate Republicii Moldova, care intră în Ucraina, este mult mai mare, decât cel transmis într-un final consumatorilor moldoveni. Totodată, compania rusă anunţa că va reduce şi mai mult livrările de gaze către Republica Moldova începând din 28 noiembrie a.c.

"Fondurile pentru gazele depozitate pe teritoriul Ucrainei, destinate consumatorilor din Republica Moldova, au fost primite de Gazprom, astfel că s-a decis să nu fie redus fluxul de gaze spre punctul Sudja pentru tranzit în Republica Moldova", se arată în comunicatul Gazprom, citat de Newsmaker.md.

În acelaşi timp, Ucraina a negat că ar fi reţinut volume din gazele ruseşti destinate Republicii Moldova, potrivit Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE