Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Alimentarea cu energie electrică, reluată. Maia Sandu convoacă joi Consiliul Suprem de Securitate

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, convoacă astăzi, în prima parte a zilei, Consiliul Suprem de Securitate, în cadrul căruia se vor discuta provocările generate de asigurarea resurselor energetice ale Moldovei, transmite agenția de presă IPN.

24/11/2022 , 12:04

Alimentarea, reluată joi dimineață

În Republica Moldova a fost reluată joi practic în totalitate alimentarea cu energie electrică după ce ţara a suferit o pană masivă de curent ca urmare a bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, a informat distribuitorul local Premier Energy, care a adăugat că mai trebuie reconectaţi la reţea circa 10.000 de consumatori/

Potrivit companiei, la ora locală 08:00 (06:00 GMT), peste 860.000 de clienţi din centrul şi sudul republicii aveau din nou lumină în locuinţe, potrivit Agerpres.

Republica Moldova a fost afectată de întreruperi masive în alimentarea cu electricitate, după noi bombardamente ale Rusiei în Ucraina. Pe lângă capitala Chișinău, au mai fost afectate și alte localități ale Moldovei. De asemenea, și Kievul a rămas parțial fără electricitate după ce mai multe explozii au fost auzite în cartiere ale capitalei ucrainene.

Vicepremierul Moldovei, Andrei Spînu, a discutat despre deconectările de la rețeaua de energie electrică din Moldova și Ucraina cu Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, cu Virgil Popescu, ministrul Energiei din România și cu Gherman Galușcenko, ministrul Energiei din Ucraina.

Șeful diplomației UE a condamnat deopotrivă atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice a celor două state, Moldova și Ucraina.

"Condamnăm cu fermitate noile atacuri criminale ale Rusiei împotriva civililor și a infrastructurii critice din Ucraina: pene masive de curent au fost de asemenea în Moldova. Lipsirea a milioane de oameni de electricitate, apă și încălzire în timpul iernii este crudă și inumană. Sprijinul UE pentru Ucraina și Moldova continuă fără întrerupere", a transmis Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE