Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Pană masivă de curent în Republica Moldova, după bombardamente ale Rusiei în Ucraina. 31 de raioane, conectate la energia electrică

23/11/2022 , 21:33

Pompierii IGSU din R. Moldova au intervenit în 21 de misiuni de salvare în timpul deconectării masive a energiei electrice

„21 de misiuni de salvare au fost realizate de salvatorii și pompierii IGSU în timpul deconectării masive a energiei electrice înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova în după amiaza zilei de 23 noiembrie 2022”, transmite IGSU al MAI din Republica Moldova, pe contul de Telegram.

Pompierii au avut 12 intervenții de deblocare a oamenilor rămași în ascensoare, printre care se aflau și doi copii. Mai mult, pompierii au intervenit în lichidarea a 7 incendii, dar și descarcerarea unei persoane dintr-un accident de circulație. De intervenția echipelor IGSU a fost nevoie pentru deblocarea unei minore în vârstă de 7 ani dintr-un apartament.

23/11/2022 , 21:20

MAI anunță că 31 de raioane din țară au fost deja conectate la energie electrică. Din acestea, 13 sunt conectate parțial

„31 de raioane din 33 au fost conectate și mai sunt unele micro sectoare din capitală care încă mai sunt în beznă, din cauza unor avarii locale. În linii mari problema s-a rezolvat”, transmite Dumitru Ciorici, jurnalist din Republica Moldova.

23/11/2022 , 21:20

Jurnaliștii din R. Moldova nu și-au putut desfășura activitatea

„Eram în redacție, s-a făcut întuneric, iar redacția putea să emită grație unui generator pe care îl avea disponibil în sediul instituției”, a spus Dumitru Ciorici, jurnalist din Republica Moldova.

„Atmosfera era deprimantă. Noi toți ne confruntăm cu această situație. În redacție, întuneric beznă. Am avut și un buletin de știri care a fost transmis din platou fără lumină, doar cu câteva lanterne și cu energia pentru asigurarea emisiei directe. Străzile, instituțiile din apropiere, întuneric peste tot”, a transmis Vasile Luchianu, jurnalist din Chișinău.

Știre inițială

Republica Moldova a fost afectată de întreruperi masive în alimentarea cu electricitate, după noi bombardamente ale Rusiei în Ucraina. Probleme sunt în multe localități, inclusiv în capitala Chișinău.

Și Kievul a rămas parțial fără electricitate după ce mai multe explozii au fost auzite în cartiere ale capitalei ucrainene.

23/11/2022 , 16:29

Pană de curent în toată Republica Moldova

În Chișinău nu funcționează semafoarele, ceea ce a dus la blocarea traficului. De asemenea, troleibuzele au fost oprite, pentru că nu au mai primit curent în sistemul de alimentare. În unele zone din Republica Moldova nu mai există nici semnal la telefonia mobilă.

Euronews România a vorbit cu jurnalistul Vasile Luchianu, din Chișinău, care spune că a fost o pană generală de curent în toată Republica Moldova.

Vasile Luchianu, jurnalist din Chișinău: „Ceea ce spun autoritățile li distribuitorul de energie electrică este că se muncește. Deocamdată, în mare parte din Chișinău e beznă. Doar în anumite sectoare ar apărea furnizarea de energie electrică. (...) Este vorba de întreruperi masive. Înțelegem că bezna care s-a așternut asupra Republicii Moldova este mult mai gravă decât ce s-a întâmplat pe 15 noiembrie (n. red. când Republica Moldova a fost lăsată fără curent din cauza unui bombardament rusesc în Rusia).”

Oamenii încearcă să își facă niște provizii necesare, pentru a trece cu bine peste acest moment. Au cumpărat lumânări, lanterne și baterii din magazine.

Vasile Luchianu, jurnalist din Chișinău: „Au crescut chiar și achizițiile de generatoare de curent electric. Cel puțin o parte a societății s-au pregătit pentru astfel de pene de curent. Mai gravă este situația în localități rurale. Mulți oameni au rămas în voia sorții acum.”

Moldelectrica, distribuitorul de curent electric din Republica Moldova, transmite că se lucrează din greu și se depun toate eforturile pentru restabilirea conectării la rețeaua electrică. Se face apel la calm și roagă cetățenii să fie înțelegători.

Întrebat dacă au început oameni să plece din Republica Moldova, jurnalistul a răspuns: „Mulți da, mulți sunt panicați.”

Vasile Luchianu, jurnalist din Chișinău: „În afară de această pană de curent, avem și amenințări de la Gazprom. Avem un deficit de peste 56% de gaze naturale. Se poate ca, de luni, livrările de gaze naturale să fie diminuate și mai mult de către Gazprom și oamenii își pun întrebări despre cum vor trece peste această iarnă.”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat într-un mesaj pe Facebook amploarea penei masive de curent din țară.

„Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi.”

Este pentru a doua oară luna aceasta când Republica Moldova este afectată de atacurile rachetelor rusești asupra sistemului energetic ucrainean. Pe 15 noiembrie, Chișinău Bălți, cele mai mari orașe din Republica Moldova, au rămas fără curent electric după ce, în urma bombardamentelor Rusiei, una dintre liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru Republica Moldova s-a deconectat în regim automat.

Noi lovituri în infrastructura Ucrainei

Noile raiduri cu rachete asupra capitalei ucrainene Kiev au lovit un sit de „infrastructură”, potrivit primarului Vitali Klitschko, transmite Euronews.

O serie de explozii au fost auzite miercuri după-amiază în oraș și în alte câteva zone ale țării.

„Una dintre infrastructurile capitalei a fost lovită. Rămâneți în adăposturi. Alte câteva explozii în diverse cartiere. Serviciile de salvare și medicii sunt în drum spre locurile afectate”, a scris Klitschko pe Telegram, după ce în oraș s-au auzit sirene antiaeriene.

Autoritățile din Lviv, în vestul Ucrainei, au raportat că „întregul oraș” a rămas, de asemenea, fără electricitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE