Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București: Neutralitatea nu ne poate apăra de rachete

Prezent în platoul Euronews România, Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București, a vorbit despre apărarea și securitatea Republicii Moldova, despre relația cu UE, Rusia și Transnistria, dar și despre reformele în administrația și justiția de la Chișinău.

Cele mai importante declarații ale ambasadorului:

Apărare și securitate energetică

 • "Neutralitatea nu ne poate apăra de rachete. Războiul ne-a arătat că trebuie să acordăm mai multă atenție consolidării securității și securitatea trebuie privită într-un sens mai larg, nu doar prin prisma armatei"
 • "Armata a fost unul dintre domeniile neglijate în Republica Moldova, nu s-a investit în armată. Pregătirea armatei nu este cea mai bună, iar acum, în timp de criză, se depun eforturi pentru a pregăti armata și pentru a o dota cu cele mai bune echipamente moderne, de apărare"
 • "Până la debutul conflictului, cred că aveam și în continuare cred că avem cel mai mic procent de finanțare dedicat armatei din Europa, aproximativ 0.4% din PIB-ul Moldovei. În 2022, bugetul Armatei s-a mărit de două ori, cu 18%. În același timp, beneficiem de asistența UE, prin Instrumentul european pentru pace (IEP). Ni s-au oferit 40 de milioane de euro pentru apărare"
 • "Problema energetică afectează mult Republica Moldova. Nu au fost investiții în infrastructură, pentru a permite Moldovei să fie independentă. În continuare, Republica Moldova este dependentă de gazele Rusiei, însă abia în ultimele luni s-au găsit surse alternative, care sunt mai scumpe decât își poate permite Moldova, însă beneficiază în continuare de asistența UE"
 • "Securitatea energetică este foarte fragilă, pentru că, 30 de ani, Moldova a neglijat securitatea energetică. Majoritatea celor de la guvernare au sabotat Republica Moldova și au făcut tot posibilul să mențină Moldova dependentă de Federația Rusă sau de sistemul energetic al CSI (Comunitatea Statelor Independente), din care Moldova a făcut parte până la debutul războiului"
 • "România are suficient curent electric pentru a ni-l transmite. Problema curentului electric pe care noi actualmente îl procurăm în proporție de peste 80% din Ucraina este că vine pe liniile de înaltă tensiune din Ucraina sau Transnistria. Există o linie de mai mică tensiune care nu ne este suficientă"
 • "Lacuna principală a Moldovei în relația energetică cu România este absența liniilor de înaltă tensiune care să lege statele. Curentul electric adus din România trece prin liniile de înaltă tensiune care leagă Moldova de Ucraina și linia care trece prin Transnistria"
 • "Există pericolul ca Rusia să bombardeze liniile de înaltă tensiune care leagă Ucraina de Moldova și atunci să fie un dezastru pentru sistemul energetic de la Chișinău, apoi, Moldova este la cheremul administrației din Tiraspol care poate opri conexiunea energetică oricând"
 • "Trebuie construite cât mai curând linii de înaltă tensiune între Moldova și România"
 • "Pentru apărare, Republica Moldova are nevoie de un corp bine instruit de ofițeri. România, dar și alte state contribuie la pregătirea ofițerilor, prin exerciții comune de pregătire și cu echipamente de apărare, care să îi permită o sincronizare cu capabilitățile statelor din Parteneriatul pentru Pace al NATO"
 • "Avem nevoie de echipamente care să combată ingerințele în spațiul nostru aerian. Una dintre prioritățile pentru 2023 este consolidarea sistemului de apărare antiaeriană și sperăm ca anul viitor UE să ne acorde cel puțin aceeași sumă, de 40 de milioane de euro, în cadrul Instrumentului european pentru pace, încât să ne permită să procurăm echipamente, care să ne dea posibilitatea să consolidăm sistemul antiaerian"

Transnistria

 • "Armata Republicii Moldova numără probabil 6.500 de militari, în Transnistria sunt 7-8.000 de soldați. Cei din Transnistria au armament, tancuri, pe care l-au adus din Rusia în anii precedenți. Au tot exersat cu forțele militare ruse, au organizat sute de exerciții militare, inclusiv de traversare a Nistrului, simulări ale unui atac"
 • "Tinerii din Transnistria nu vor să lupte, pentru că au fugit în masă de acolo la începutul războiului, pentru că se așteptau la mobilizare. Din sentimentele populației de acolo, înțelegem că nu doresc să lupte într-un război ilegal și inutil"
 • "Avem dialog cu administrația din Transnistria, avem grupuri de lucru, majoritatea s-au reunit de mai multe ori, negociatorul din partea Republicii Moldova s-a întâlnit cu liderul din Transnistria, pentru a asigura calmul în regiune și a evita escaladările"

Uniunea Europeană

 • "Ultimele sondaje arată că procentul celor care cred că UE este unica noastră șansă de a ne dezvolta, de a ne asigura prosperitatea și securitatea a crescut de la 51% la 60%. Acest lucru se întâmplă în tumultul creat de războiul Federației Ruse în Ucraina, în ciuda demonstrațiilor antiguvernamentale organizate de unele forțe pro-ruse, alături de elemente nu tocmai bine intenționate"

Justiție și administrație publică

 • "Unii dintre instigatorii la proteste nu se mai află în Republica Moldova, ci sunt pe lista celor sancționați de SUA. Sperăm că UE va lua exemplul SUA și îi va sancționa, pentru a le tăia dorința de a destabiliza țara"
 • În ultimele 7-8 luni, guvernul Republicii Moldova a încercat să gestioneze o multitudine de crize, care au deviat Executivul de la Chișinău de la reformele pentru justiție. "Criza energetică, cea a refugiaților și cea economică, însă în ciuda acestora, reformele au continuat în domeniul justiției. Am început procesul de selectare a viitorilor membri ai Consiliul Superior al Magistraturii și ai Consiliului Suprem al Procuraturii, care va fi finalizat până la sfârșitul anului 2022, pentru a curăța sistemul judecătoresc de elementele mai puțin integre, dacă nu corupte. Tempoul va crește"
 • "Guvernarea și-a asumat respectarea statului de drept și nu putem face reforme după modelul celor care au guvernat Republica Moldova până în 2020-2021, trebuie să fim atenți la regulile statului de drept, pe care UE și lumea democratică ne solicită să le respectăm"
 • "Ne dorim să atragem cât mai mulți tineri în instituțiile Republicii Moldova. Tineri care au făcut școala în România sau alte state ale UE, dar trebuie să le oferim anumite oportunități și oportunități materiale și de a avansa în carieră. Dar deocamdată, oportunitățile materiale nu sunt cele mai încurajatoare. Cu toate acestea, credem că în viitor se va face reforma administrației centrale și vom găsi resursele de a atrage tineri bine pregătiți"

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE