Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Restaurantele din Ucraina au creat „meniuri blackout”, din cauza penelor de curent: „Suntem puternici. Ne putem adapta la orice”

Bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii electrice i-au forțat pe ucraineni să se obișnuiască să trăiască în întuneric. Electricitatea a fost raționalizată, iar întreruperile de curent sunt frecvente, președintele Volodimir Zelenski acuzând că se comit crime împotriva umanității.

Milioane de locuințe din Ucraina au rămas fără curent electric și surse de încălzire, în ultimele zile.

Dar chiar și în lipsa luminii, a încălzirii și a curentului electric, restaurantele și barurile din Ucraina continuă să primească clienții, datorită meniurilor special adaptate, care pot fi pregătite în timpul unei pene de curent, potrivit Insider.

Tot mai multe restaurante introduc „meniurile blackout”

Astfel, tot mai multe restaurante introduc „meniurile blackout”, eliminând toate felurile de mâncare care necesită electricitate pentru a putea fi preparate.

Novikov, fost consilier al președintelui Volodimir Zelenski, locuiește la Kiev împreună cu soția sa și cele două fiice. El a vizitat mai multe restaurante în timpul penelor de curent și a declarat că atmosfera este „complet unică”.

La un restaurant cubanez din Kiev, există încă muzică live în fiecare joi, la lumina lumânărilor.

Oaspeții pot alege dintr-un meniu, care include hummus, pateu de ficat, nachos, biftec tartar și salată de avocado.

Aceștia pot comanda cafea și ceai și în timpul întreruperilor de curent, deoarece restaurantul folosește butelii pentru a păstra băuturile calde.

Nu numai patronii s-au adaptat condițiilor, ci și clienții. Unii își aduc propriile lămpi atunci când merg într-un local. Este și cazul unui cuplu care a montat chiar și un filmuleț cu un șemineu, pentru ca angajații și alți clienți să se bucure de el.

„Noi suntem ucraineni. Suntem puternici. Ne putem adapta la orice", a declarat unul dintre clienți.

Lumânările sunt la mare căutare

În această perioadă, lumânările sunt la mare căutare.

Un restaurant a investit în lumânări electrice alimentate cu baterii, unele folosind chiar și lumânări comestibile.

Mulți clienți au fost îngrijorați de situație, la început, însă „s-au obișnuit deja”, spune un proprietar.

„Am avut chiar niște oaspeți care ne-au sunat și ne-au întrebat: „Ne puteți spune când nu veți avea curent, pentru că vreau să-mi scot prietena la o cină romantică?”. Rusia încearcă să ne doboare, dar ucrainenii sunt atât de puternici, încât continuă să iasă în oraș. Continuăm să vizităm baruri și restaurante. Nu ne este frică de întuneric”, a mai adăugat proprietarul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE