Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski acuză Rusia de crime împotriva umanității. „Milioane de oameni au fost lăsați fără încălzire și surse de energie”

Președintele Volodimir Zelenski a catalogat bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei drept „crime împotriva umanității”, în condițiile în care milioane de oameni au fost lăsați fără încălzire și surse de energie în prag de iarnă. În tot acest timp, G7, principalele țări industrializate din lume, și aliații care susțin Ucraina nu ar fi ajuns la un consens cu privire la plafonarea preţului la petrolul rusesc transportat pe mare, relatează The Guardian.

Bombardamentele Rusiei asupra rețelei energetice au provocat pene de curent în Ucraina, dar și în Republica Moldova.

Volodimir Zelenski: „Nu putem fi ostaticii unui terorist internațional”

Într-un discurs susținut la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat acțiunile Rusiei drept „crime evidente împotriva umanității”.

„Nu putem fi ostaticii unui terorist internațional", a declarat Zelenski, conform sursei citate.

Liderul de la Kiev a solicitat ONU să trimită experți pentru a examina și evalua infrastructura critică a Ucrainei.

„În momentul în care avem temperaturi sub zero grade și milioane de oameni fără surse de energie și încălzire, fără apă, este evident că sunt crime împotriva umanității”, le-a spus Volodimir Zelenski membrilor Consiliului de Securitate al ONU.

Afirmațiile președintelui ucrainean vin în contextul în care liderii G7 nu ar fi concretizat discuțiile cu privire la stabilirea unui plafon pentru prețul petrolului rusesc, după ce oficialii UE nu au ajuns la un consens.

Măsurile de plafonarea a prețului la exporturile de petrol rusesc transportat pe mare sunt menite să sancționeze Moscova pentru a-i limita veniturile. Diplomații UE nu ar fi reușit să ajungă la un acord asupra stabilirii unui plafon.

Armata Ucrainei a anunțat miercuri că Rusia a lansat aproape 70 de rachete de croazieră asupra mai multor obiective din țară și a lansat atacuri cu drone. În urma bombardamentelor, zece persoane au murit, iar trei centrale nucleare au fost deconectate de la rețeaua energetică, au precizat oficialii ucraineni, potrivit The Guardian.

De altfel, ministrul ucrainean al Energiei a avertizat că marea majoritate a consumatorilor a rămas în beznă. Totodată, Kievul a rămas fără apă, a afirmat primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko.

Ministrul ucrainean de Externe: „Rusia duce un război laș de teroare împotriva civililor”

De cealaltă parte, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat în cadrul Consiliului de Securitate că Moscova efectuează "lovituri asupra infrastructurii pentru a întrerupe alimentarea neîngrădită de arme către Ucraina și la apelurile nesăbuite ale Kievului de a învinge Rusia".

În schimb, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a afirmat că cele mai recente bombardamente rusești au fost represalii ca urmare a deciziei Parlamentului European de a recunoaște Rusia ca „stat sponsor al terorismului” pentru invazia Ucrainei.

„Fiind incapabilă să câștige într-o luptă dreaptă cu armata ucraineană, Rusia duce un război laș de teroare împotriva civililor", a declarat Kuleba, făcând apel la susținătorii occidentali ai Kievului să furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană.

Decizia de miercuri a legiuitorilor europeni de a recunoaște Rusia ca "stat sponsor al terorismului" este un pas politic simbolic, însă fără consecințe juridice.

Ucraina a cerut insistent comunității internaționale să declare Rusia "stat terorist", iar decizia Parlamentului European va înfuria cel mai probabil Moscova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE