Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European a declarat Rusia drept „stat sponsor al terorismului”

Parlamentul European a declarat Rusia drept „sponsor de stat al terorismului” pentru actele „brutale și inumane” comise Ucrainei și cetățenilor săi de la lansarea invaziei.

„Atacurile și atrocitățile deliberate comise de Federația Rusă împotriva populației civile din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile și alte încălcări grave ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar echivalează cu acte de teroare împotriva populației ucrainene și constituie crime de război.”, au declarat deputații într-o rezoluție neobligatorie, dar foarte simbolică.

„În lumina celor de mai sus, (Parlamentul European) recunoaște Rusia ca stat sponsor al terorismului și ca stat care utilizează mijloace de terorism”

Rezoluția a fost aprobată cu o majoritate covârșitoare miercuri după-amiază, cu 494 de voturi pentru, 58 împotrivă și 44 abțineri, în timpul sesiunii plenare lunare de la Strasbourg.

În versiunea finală, europarlamentarii denunță „războiul ilegal, neprovocat și nejustificat” al Rusiei împotriva Ucrainei și acuză armata rusă că a comis o listă lungă de crime, cum ar fi atacuri asupra infrastructurii esențiale, uciderea a „mii” de civili și „ sute” de copii, execuții, răpiri, violuri, hărțuiri, torturi, detenții în masă și deportări forțate.

„Aceste acte brutale și inumane provoacă moarte, suferință, distrugere și strămutare”, au spus europarlamentarii, menționând cele aproape 40.000 de crime de război care au fost documentate până acum în Ucraina.

Ce măsuri cer suplimentare cer europarlamentarii împotriva Rusiei

Ca urmare a tuturor acestor „atrocități”, Parlamentul European solicită statelor membre UE să elaboreze un cadru legal nou-nouț care să permită desemnarea unei țări întregi drept sponsor al terorismului.

Parlamentul European cere o „izolare internațională cuprinzătoare” a Rusiei și o reducere suplimentară a relațiilor diplomatice.

Rezoluția vine la câteva zile după ce Rusia a lansat un nou baraj de atacuri împotriva infrastructurii cheie a Ucrainei, stârnind temeri de un exod masiv de oameni înainte de sezonul de iarnă.

Prima reacție a președintelui Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean salută decizia europarlamentarilor și spune că Rusia trebuie să rămână izolată.

„Salut decizia Parlamentului European de a recunoaște Rusia ca stat sponsor al terorismului și ca stat care folosește mijloace de terorism. Rusia trebuie să fie izolată la toate nivelurile și trasă la răspundere pentru a pune capăt politicii sale de lungă durată de terorism în Ucraina și pe tot globul.”, a spus Zelenski.

Volodimir Zelenski a cerut luni Adunării Parlamentare a NATO să recunoască Rusia ca 'stat terorist', după atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, relatează EFE.

Rusia "distruge infrastructura noastră energetică pentru a întrerupe alimentarea cu electricitate, apă şi agent termic în timpul iernii", a afirmat Zelenski în discursul său rostit prin videoconferinţă la ultima sesiune a celei de-a 68-a Adunări Parlamentare a NATO, care în acest weekend a dezbătut la Madrid războiul din Ucraina.

Premierul Ucrainei a cerut României să recunoască Rusia ca „stat sponsor al terorismului”

Într-o vizită efectuată pe 10 noiembrie în România, premierul ucrainean a cerut României să declare oficial Rusia drept „stat sponsor al terorismului”.

„Am fi foarte recunoscători părţii române dacă ar recunoaşte la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului şi ne-ar susţine iniţiativa noastră de a exclude Rusia din OCMN”, a spus Denys Shmyhal, după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE